c S

Trump napovedal raketni napad na Sirijo

11.04.2018 14:33 Washington, 11. aprila (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je danes prek Twitterja opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo.

"Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne in nove in "pametne". Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa," je zjutraj po ameriškem času tvitnil Trump.

Ameriški predsednik želi z vojaško akcijo v Siriji kaznovati sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

Trump je v torek odpovedal načrtovano pot v Južno Ameriko, da bi se osredotočil na Sirijo. Svoje načrte za konec tedna je odpovedal tudi ameriški obrambni minister James Mattis.

Ameriški predsednik se je s tvitom verjetno odzval na izjavo ruskega veleposlanika v Libanonu Aleksandra Zasipkina, ki je na libanonski televiziji dejal, da bodo v primeru ameriškega napada rakete sestrelili ter napadli objekte, od koder jih bodo izstrelili.

Rusija je sicer danes posvarila pred dejanji, ki bi lahko še bolj destabilizirala regijo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je razmere označil za zelo napete.

Trump je kasneje tvitnil še, da so odnosi z Rusijo slabši, kot so bili kdajkoli, celo v času hladne vojne. Po njegovem mnenju sicer ni razloga za to, saj Rusija potrebuje ZDA, da ji pomagajo v gospodarstvu. "To bi zelo lahko naredili, vse države morajo sodelovati. Konec oboroževalne tekme?", je še zapisal v tvitu.

V Pentagonu medtem Trumpovega tvita o morebitnem raketnem napadu ZDA na Sirijo niso želeli komentirati, na spletni strani poroča Reuters. Kot je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Eric Pahon, ministrstvo za obrambo ne komentira morebitnih prihodnjih vojaških operacij.