c S

Odbor za infrastrukturo podprl predloga zakonodajnih sprememb zaradi implementacije arbitraže

11.04.2018 13:48 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Odbor za infrastrukturo je z namenom uskladitve slovenske zakonodaje z arbitražno razsodbo o meji s Hrvaško danes potrdil vladni predlog za prenehanje veljavnosti zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnemu pasu Republike Slovenije in predlog novele zakona o ohranjanju narave. Sejo so obstruirali poslanci SDS.

Poslanci o danes obravnavanih zakonodajnih spremembah niso razpravljali, obravnavo teh točk dnevnega reda pa so obstruirali poslanci SDS. Kot je pojasnil njihov poslanec Danijel Krivec, ne bodo sodelovali pri obravnavi predlogov, povezanih z arbitražno razsodbo.

Vlada želi z novelo zakona ohranjanju narave, ki je dobila zeleno luč matičnega odbora, omogočiti hitro uskladitev meje posebnih varstvenih območij (Natura 2000), ekološko pomembnih območij in zavarovanega območja z arbitražno razsodbo oz. evidenco državne meje, je na odboru pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Lidija Stebernak.

To bo za ta namen mogoče urediti brez izvedbe postopka pridobitve predhodnega mnenja lokalnih skupnosti in brez seznanitve javnosti s predlagano spremembo akta o ustanovitvi ožjega oziroma širšega zavarovanega območja.

Prav tako so člani odbora potrdili predlagano odpravo zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnega pasu, ki je bil sprejet leta 2005, da bi se Slovenija dokazala kot aktivna pomorska država in da bi vzpostavila učinkovite ukrepe za ohranitev morskega ekosistema Jadranskega morja, slovenskih teritorialnih voda in obalnih območij.

Z razsodbo arbitražnega sodišča je, kot je spomnila državna sekretarka Stebrnakova, nastalo "novo pravno stanje, ki ga je treba upoštevati in izvesti ustrezne spremembe v pravnem redu" Slovenije. Arbitražno sodišče je namreč določilo, da Slovenija "nima morskih območij" zahodno od meje, kot jo je določilo v Piranskem zalivu, torej tudi nima epikontinentalnega pasu. Zaščitna ekološka cona torej ni skladna z razsodbo arbitražnega sodišča, so utemeljili v vladnem predlogu.

Prav tako bi s tem predlogom zakona črtali tudi določbo četrtega odstavka 13. člena pomorskega zakonika, ki določa, da je zunanja meja teritorialnega morja tudi državna meja. Z arbitražno sodbo določena državna meja namreč deloma določa mejo teritorialnega morja, v Piranskem zalivu pa mejo notranjih voda.

Obstoječa dikcija omenjene določbe pomorskega zakona zato ne opredeljuje več ustrezno državne meje Slovenije na morju, ker pa je ta določena z mednarodnim aktom s koordinatami, je omenjena določba o zunanji meji na morju v pomorskem zakoniku tudi brezpredmetna.