c S

Gen energija: Vodstvo Neka mora razumeti in poznati njeno delovanje

11.04.2018 13:24 Krško, 11. aprila (STA) - V krški Gen energiji, lastnici slovenske polovice Nuklearne elektrarne Krško (Nek), so glede vnovičnega imenovanja Staneta Rožmana za predsednika uprave Neka dejali, da sta njihova prednostna cilja zanesljivo vodstvo in varno delovanje Neka. Rožman pa izpolnjuje najvišja merila, so dodali.

Generalni direktor Gen energije Martin Novšak je za STA davi povedal, da so skladno z veljavnimi akti, družbeno pogodbo Nek in meddržavno pogodbo o Nek sprejeli vse potrebne ukrepe, da tej zagotovijo stabilno vodstvo.

Dolgoletni predsednik uprave Rožman, ki so ga v torek imenovali za predsednika uprave Neka, pa "izpolnjuje najvišja merila tako v smislu dolgoletnih izkušenj z vodenjem velikega in zahtevnega sistema kot tudi temeljitega poznavanja specifičnega jedrskega področja, obvladovanja tehnoloških izzivov ter zaupanja javnosti in zaposlenih v Neku.

Vse to je predpogoj za uspešno delovanje družbe, učinkovito izvedbo remonta, ki je v teku, ter seveda nasploh za zanesljivo obratovanje jedrske elektrarne, vodstvo Neka pa mora razumeti in poznati njeno delovanje, je dodal.

Glede hrvaških groženj z ad hoc tehnično arbitražo kot posledico Rožmanovega vnovičnega imenovanja mimo volje hrvaškega družbenika je Novšak dejal, da so za zdaj to le grožnje.

Sicer pa omenjena arbitraža, ki "nima mednarodnega značaja in jo predvideva meddržavna pogodba o Neku", na delovanje in varnost Neka ne bo vplivala, je še zatrdil.

V Neku so se glede vnovičnega Rožmanovega imenovanja in na druga vprašanja o omenjenem zapletu za STA odzvali, da razmerja med lastniki ne bi komentirali. "Nek ima upravo s polnimi pooblastili, ki deluje v okviru vseh svojih pristojnosti," so pristavili.

Rožman, ki upravo Neka vodi od leta 1988 in mu je v torek potekel zadnji petletni mandat, je ob nedavni napovedi rednega remonta Neka dejal, da je Nek pripravljen voditi še naslednji petletni mandat, dal pa je tudi že "soglasje, da lahko še naprej računajo nanj".

Po torkovem poročanju TV Slovenija naj bi hrvaška stran zaradi Rožmanovega vnovičnega imenovanja, do katerega naj bi prišlo mimo volje hrvaškega družbenika, zagrozila z ad hoc tehnično arbitražo.

Hrvaški družbenik Hrvatska elektroprivreda je sicer prejšnji torek na skupščini družbenikov Neka preprečil glasovanje o podaljšanju mandata Rožmanu, ker je želel prej predčasno zamenjati svojega dosedanjega člana uprave. Gen energija, ki upravlja slovenski delež, tedaj na to pogojevanje ni pristala.