c S

Po presoji sodišča občina motila posest rogovcev

11.04.2018 10:39 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Mestna občina Ljubljana (Mol) je motila posest rogovcev, ko je junija 2016 v nekdanjo tovarno Rog sredi noči poslala gradbince in varnostnike, da bi začeli rušiti, je odločilo ljubljansko okrajno sodišče. Tožbo zaradi motenja posesti so proti Molu poleti istega leta vložili uporabniki nekdanje tovarne.

Sodišče je po pisanju Dnevnika presodilo, da je občina s tem "motila mirno posest rogovcev". Sklep sodišča Molu tudi prepoveduje, da bi v prihodnje s takšnimi ali podobnimi dejanji posegala v posest uporabnikov nekdanje tovarne. Poleg tega je po poročanju Dela osmim rogovcem, ki so tožbo zaradi motenja posesti vložili, dolžna povrniti sodne stroške v višini približno 2000 evrov.

Na sodišče so se rogovci obrnili, potem ko so 6. junija 2016 v prostore na Trubarjevi sredi noči prišli gradbinci v spremstvu varnostnikov z namero, da vzpostavijo gradbišče in začnejo rušiti stavbe, kar bi bil prvi korak v približno 27 milijonov evrov težki načrtovani preobrazbi nekdanje tovarne v novo središče kreativnih industrij. Rogovci so se takrat uprli in preprečili začetek gradbenih del, posredovala je policija. Kmalu zatem je osem uporabnikov nekdanje tovarne proti občini vložilo tožbo zaradi motenja posesti.

V rogovski skupnosti so odločitve sodišča veseli, ker jim do zaključka sodnih postopkov zagotavlja sodno varstvo in omogoča nadaljnje delovanje v prostorih, v katerih so aktivni že 20 let. Tako po pisanju Dela še naprej oživljajo prostore in organizirajo dogodke, na katerih zbirajo donacije za plačilo sodnih postopkov. Postavili so tudi novo spletno stran, na kateri med drugim sporočajo, da "tovarne Rog ne branijo takšne, kot je, ampak se borijo za njen nadaljnji avtonomen razvoj".

Na Molu pa napovedujejo, da bodo vložili pritožbo. Obenem po poročanju časnikov poudarjajo, da bo "sklep v postopku zaradi motenja posesti brez pravnega učinka, ker bodo verjetno sodbe okrožnega sodišča v zadevah zaradi izpraznitve Roga prej postale pravnomočne".

Skoraj sočasno s tožbo rogovcev proti Molu se je namreč na okrožnem sodišču začelo tudi osem lastninskih tožb, s katerimi občina toži prav toliko rogovcev, ki so se izpostavili kot posestniki. Doslej je sodišče v šestih primerih odločilo, da morajo rogovci prostore zapustiti in izprazniti, vendar odločitve še niso pravnomočne, ker so se pritožili tako rogovci kot Mol. Zadnja namreč želi doseči, da bi prostore nekdanje Tovarne zapustili vsi rogovci, ne le tisti, ki jih toži. Teh je približno 150.