c S

Izraelska vojska potrdila pristnost posnetka streljanja na Palestinca

11.04.2018 07:16 Tel Aviv, 10. aprila (STA) - Izraelska vojska je danes potrdila pristnost posnetka streljanja na Palestinca vzdolž meje z območjem Gaze, na katerem vojaki izražajo navdušenje. Ob tem so zapisali, da je bilo streljanje odgovor na nemire in neupoštevanje opozoril vojakov. Napovedali so ustrezno ukrepanje glede nedovoljenega snemanja in izjav na posnetku.

V kratkem posnetku je videti, kako izraelski vojak strelja na neoboroženega Palestinca, ki je stal ob zaščitni ograji na meji z Gazo. Ko je ta zaradi strelov padel na tla, je to med vojaki poželo val navdušenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Posnetek je hitro zaokrožil po spletu.

"Posnetek prikazuje kratek odgovor na nasilne izgrede, v okviru katerih so metali kamenje v vojake in poskušali uničiti varnostno ograjo," je glede posnetka, ki je bil posnet 22. decembra lani na območju kraja Kisufim v bližini Gaze, zapisala izraelska vojska.

Potem ko so poskušali vojaki z ustnimi opozorili in opozorilnimi streli v zrak razgnati izgrednike, je bil en naboj izstreljen proti enemu od Palestincev, domnevnemu vodji izgrednikov. Zadet je bil v nogo, so še sporočili.

Vojak, ki je posnel incident, ni bil del enote, ki je streljala, so pojasnili. Vodstvo bo "ustrezno ukrepalo glede nedovoljenega snemanja, širjenja posnetka in izjav na njem".

Izraelski minister za notranjo varnost Gilad Erdan in minister za izobraževanje Naftali Benet sta vojakom že pred tem stopila v bran.

"Podpiram naše vojake, ki jih dan in noč ogrožajo teroristi iz gibanja Hamas. Ob tem za obrambo naše južne meje v nevarnost postavljajo svoje lastno življenje," je dejal Erdan. Dodal je, da posnetek prikazuje zgolj streljanje na terorista.

Vojake v tem incidentu podpira tudi Benet, ki je vojaškemu radiu zaupal, da obsojanje vojakov s strani izraelskih oblasti ni sprejemljivo. "Sem na strani vojakov, ki jih pošiljamo na mejo, da onemogočijo vstop v državo več deset tisoč prebivalcem Gaze, med njimi tudi veliko teroristom," je dejal.

Konec marca so sicer v Gazi izbruhnili največji množični protesti po letu 2014. V njih je po dosedanjih podatkih življenje izgubilo najmanj 32 Palestincev, več sto protestnikov naj bi utrpelo strelne rane. Izrael medtem navaja, da so streljali le na tiste, ki so niso zmenili za opozorila in so ogrožali vojake.