c S

Večletne zaporne kazni za deseterico, ki je načrtovala teroristični napad v Barceloni

11.04.2018 07:16 Madrid, 10. aprila (STA) - Deset pripadnikov džihadistične celice, ki je bila povezana s skrajno skupino Islamska država (IS) in je načrtovala teroristične napade v katalonski prestolnici Barcelona ter snemanje obglavljanja, so danes v Španiji obsodili na zaporne kazni od osem do 12 let. Obsojenih je bilo pet Maročanov, štirje Španci in brazilski državljan.

"Pripravljeni so bili kadarkoli izvesti napad proti javnim ustanovam v Španiji, kot so policija, banke ali judovske ustanove, ali se pridružiti borcem IS," je ob razsodbi utemeljilo sodišče. Na zaporne kazni je bila deseterica obsojena zaradi članstva v teroristični organizaciji, je sporočilo sodišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Celica, ki se je imenovala Islamska bratovščina, skupina za pridiganje džihada, je imela svojo bazo v Terrassi v bližini Barcelone. Trije voditelji skupine so bili obsojeni na 12 let, ostalih sedem na osem let. Glavni vodja skupine je bil španski državljan, ki se je spreobrnil v islam.