c S

Z današnjo izredno sejo DZ korak bližje k predčasnim volitvam

11.04.2018 10:30 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Državni zbor se bo predvidoma popoldne sestal na izredni seji, na kateri bodo poslanci ugotovili, da v predpisanem roku ni bil vložen predlog za izvolitev novega mandatarja za sestavo vlade. S tem bodo poslanci naredili še korak bližje k predčasnim volitvam, ki jih bo predsednik republike Borut Pahor najverjetneje razpisal konec tedna.

Današnja izredna seja uradno še ni sklicana, pač pa se bodo o njenem sklicu dogovorili vodje poslanskih skupin na dopoldanski seji kolegija predsednika DZ. Seja bo popoldne, predvidoma ob 16. uri.

Na njej bodo poslanci ugotovili, da v predpisanem roku v DZ ni bil vložen noben predlog za izvolitev novega mandatarja. Potem ko je predsednik republike Borut Pahor konec marca DZ obvestil, da po odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika vlade ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, se je v torek iztekel 14-dnevni rok, v katerem bi to lahko storili tudi poslanci.

A predloga za izvolitev mandatarja niso vložili v nobeni poslanski skupini, pa tudi nepovezani poslanec Janko Veber, ki se je sam ponudil za ta položaj, ni uspel zbrati zadostne podpore poslanskih kolegov.

Z današnjo seznanitvijo DZ se bo odprla pot predčasnim volitvam, a mora predsednik republike Borut Pahor z njihovim razpisom počakati še na iztek 48-urnega roka, v katerem bi lahko DZ odločal o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata. Rok bo začel teči takoj po današnji seznanitvi DZ in se bo torej iztekel v petek popoldne.

Tedaj se bodo poslanci - če sklepa o tretjem poskusu iskanja kandidata ne bo - znova sestali na izredni seji ter ugotovili, da kandidata za novega predsednika vlade ni.

O tem bodo obvestili predsednika republike, ki je napovedal, da bo predčasne volitve razpisal v soboto. Kdaj bodo volitve potekale, še ni znano, možna datuma pa sta 27. maj in 3. junij.