c S

V Ljubljani dvodnevna konferenca o vlogi kreativnega sektorja v sodobni družbi

11.04.2018 07:29 Ljubljana, 11. aprila (STA) - V Ljubljani se bo danes začela prva dvodnevna konferenca o vlogi kreativnega sektorja v sodobni družbi z naslovom Kreativni forum Ljubljana. Konferenco soorganizirata MZZ in Unija za Sredozemlje. Namen konference je spodbuditi pretok informacij, izmenjavo dobrih praks, sodelovanje, porajanje novih zamisli in iskanje trajnostnih rešitev.

Konferenca bo po navedbah ministrstva za zunanje zadeve združila preko 100 visokih predstavnikov institucij EU, ministrstev za zunanje zadeve, Unije za Sredozemlje, sodelujočih v Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP), mednarodnih ustanov in lokalnih organov ter strokovnjakov z Zahodnega Balkana in iz južnega Sredozemlja.

Udeležence konference bo danes uvodoma nagovoril državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Iztok Mirošič.

V okviru konference bo med drugim v četrtek politični forum na visoki ravni z naslovom Ustvarjalnost kot orodje za regionalno sodelovanje, na katerem bodo sodelovali zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics, generalni sekretar Unije za Sredozemlje Jorge Borrego, zunanji minister BiH Igor Crnadak, namestnik albanskega ministra za Evropo in zunanje zadeve Etjen Xhafaj, generalni direktor črnogorskega zunanjega ministrstva za področje multilaterale Ivan Ivanišević in namestnik generalnega sekretarja Sveta za regionalno sodelovanje Gazmend Turdiu.

Udeleženci konference bodo poleg tega v dveh dneh govorili še o ustvarjalnosti znanja in politike, ustvarjalnem financiranju in gospodarstvu, kulturi in ustvarjalnosti, digitalni ustvarjalnosti, regionalnih platformah za sodelovanje v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih ter regionalnih ustvarjalnih silah.

V okviru konference bodo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje odprli razstavo nagrajenega libanonskega fotografa Krixa Berberiana Fužine [V fokusu]. Gre za fotografski esej, ki v ospredje postavi potencial multikulturne družbe.