c S

Rusija s svojim predlogom resolucije ZN o preiskavi domnevnega kemičnega napada v Siriji

10.04.2018 15:26 Moskva/Ženeva, 10. aprila (STA) - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes v Moskvi sporočil, da namerava Moskva predlagati resolucijo Združenih narodov o preiskavi domnevnega napada s kemičnim orožjem v Siriji. Rusija je sicer zavrnila podobno potezo ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še dejal Lavrov, namerava Rusija Varnostnemu svetu Združenih narodov še danes predlagati "transparentno in pošteno" preiskavo, v katero bo vključena tudi Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Dodal je, da bi lahko sile sirskega režima, ki ga podpira Rusija, strokovnjakom OPCW zagotovile varnost, če se bodo odpravili na kraj domnevnega napada s kemičnim orožjem.

ZDA so v ponedeljek predlagale resolucijo, o kateri naj bi na željo Washingtona tudi glasovali, a je Rusija sporočila, da resolucija vsebuje "nekaj nesprejemljivih elementov".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem danes obtožil Washington, da zavrača soočenje z resnico glede domnevnega napada s kemičnim napadom v sirski Dumi. Dodal je, da nekatere države, vključno z ZDA, ne govorijo o potrebi po preiskavi brez predsodkov, zaradi česar ima Rusija omejene diplomatske možnosti. Kljub temu bo Moskva po njegovih besedah nadaljevala z "dejavnim delom na diplomatski fronti".

Ruski veleposlanik pri ZN je medtem že v ponedeljek posvaril, da bi kakršnakoli uporaba sile proti Siriji, dosegla "nasproten učinek". Predsednik ZDA Donald Trump je namreč v odzivu na domnevni napad nakazal možnost, da bi ZDA lahko kmalu uporabile vojaško silo.

Rusko obrambno ministrstvo je tudi objavilo, da so njegovi strokovnjaki obiskali bolnišnice v Dumi, ki je največjo mesto v enklavi Vzhodna Guta, in niso našli nobenih dokazov o napadu s kemičnim orožjem. Namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov je danes menil, da so "izmišljotine in lažne zgodbe pretveza za uporabo vojaške sile".

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem sporočila, da sodelavci ZN v Siriji ne morejo potrditi navedb o domnevni uporabi kemičnega orožja v Dumi. V zadnjih dneh so v regiji sicer zabeležili primere ljudi z dihalnimi težavami, vendar sodelavci ZN ne morejo potrditi, da je to zaradi kemičnega orožja, saj nimajo dostopa do prizadetega območja, so po poročanju nemške tiskovne agencija dpa sporočili v Ženevi.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je danes pozval k neoviranemu dostopu mednarodnih preiskovalcev Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) do prizorišča napada.

"Vsaka dokazana uporaba kemičnega orožja s strani katere koli strani in v kakršnih koli okoliščinah je odvratna ter jasna kršitev mednarodnega prava," je poudaril. "Zaradi resnosti obtožb je nujna temeljita preiskava nepristranskih in neodvisnih strokovnjakov," je dodal.