c S

Erdogan obljublja maščevanje za napad v Vzhodni Guti

10.04.2018 13:38 Ankara, 10. aprila (STA) - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obljubil, da bodo tisti, ki stojijo za napadom na civiliste v sirski uporniški enklavi Vzhodna Guta, plačali "visoko ceno". Turčija sumi, da za napadom, v katerem naj bi uporabili kemično orožje, stojijo sirske vladne sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zasedanju svoje politične stranke je Erdogan "preklel" tiste, ki so po njegovih besedah izvedli masaker. "Kdorkoli stoji za napadom, bo zanj tudi odgovarjal in nedvomno plačal visoko ceno," je dejal. Turško zunanje ministrstvo je sicer že konec tedna izrazilo sum, da za napadom stoji režim sirskega predsednika Bašarja al Assada.

Erdogan, ki danes ni želel kritizirati sirskega predsednika, je povedal, da je imel telefonski pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "S Putinom sem govoril včeraj. Pogovori pa se bodo nadaljevali danes in jutri," je dejal Erdogan. Rusija je sicer poleg Irana ključen zaveznik sirskega režima.

V pogovoru s Putinom je Erdogan izrazil zaskrbljenost nad napadom v Vzhodni Guti, kjer naj bi v napadu s strupenim plinom v mestu Duma umrlo več deset ljudi. Očitke sirski režim in Rusija zavračata.

Ankara in Moskva, ki sta se v sirski državljanski vojni znašli na nasprotnih straneh, kljub nesoglasjem v zadnjih mesecih tesno sodelujeta v iskanju politične rešitve za Sirijo.