c S

Več tisoč Čehov protestiralo proti vladi

10.04.2018 11:22 Praga, 10. aprila (STA) - Na ulicah več čeških mest se je v ponedeljek zbralo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti vladi premierja Andreja Babiša, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dovolj nam je! Želimo pošteno vlado," je vzklikalo kakih 5000 protestnikov, ki so se zbrali na Vaclavovem trgu v središču Prage.

"Nesprejemljivo je, da je premier človek, ki ga sodno preganjajo in je bil agent tajne komunistične policije," so na družbenem omrežju Facebook zapisali organizatorji protestov, ki Babiša pozivajo k odstopu.

Liberalni populistični milijarder Babiš je pod pritiskom, saj mu policija očita, da je vpleten v poneverbo subvencij Evropske unije. Nepravilnosti pri gradnji počitniškega naselja Štorkljino gnezdo je medtem ugotovil tudi evropski urad za boj proti korupciji (Olaf).

Pol leta po parlamentarnih volitvah, na katerih je zmagala Babiševa stranka ANO, politični krizi na Češkem še ni videti konca. Prejšnji teden so na Češkem propadla koalicijska pogajanja med Babiševo stranko ANO in socialdemokrati (ČSSD). Pogajanja so socialdemokrati prekinili, ker jim ANO ni želel prepustiti notranjega ministrstva. Babiš jim je ponudil zunanje in obrambno ministrstvo, česar pa niso sprejeli.

Številni, tudi Babiš, dopuščajo možnost predčasnih volitev, kar pa predsednik države Miloš Zeman zavrača.

Češki parlament sredi januarja ni izglasoval zaupnice manjšinski vladi pod vodstvom Babiša. Konec januarja je Babiš Zemanu podal odstop, ki ga je ta sprejel, a mu je podelil nov mandat za sestavo vlade.