c S

Opazovalci Ovseja kritični do enakopravnosti na volitvah na Madžarskem

10.04.2018 07:28 Budimpešta, 09. aprila (STA) - Vladajoča madžarska stranka Fidesz, ki jo vodi premier Viktor Orban, je spodkopala demokratične mehanizme, da bi si pridobila prednost na parlamentarnih volitvah, je ocenila mednarodna opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Stranke niso nastopale na enakih osnovah, so opozorili.

"Vztrajno prepletanje med državnimi sredstvi in financami stranke je spodkopalo možnosti za druge stranke, da bi na volitvah nastopale na enakopravni ravni," so dan po parlamentarnih volitvah na Madžarskem, na katerih si je Orban zagotovil tretji zaporedni mandat, ocenili v Ovsejevem Uradu za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR).

Neenakopravnost je krepilo tudi "prekomerno oglaševanje sporočil vladajoče koalicije, ki ga je financirala vlada", so še ocenili mednarodni opazovalci, kot povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav so dali volivcem vtis, da imajo na volitvah širok nabor politične izbire, so "ustrahovalna in ksenofobična retorika, medijska pristranskost in netransparentno financiranje kampanje skrčili prostor prave politične razprave" in preprečili "dobro informirano izbiro", so ocenili.

Čeprav je bila medijska obravnava ekstenzivna, so bili mediji "močno polarizirani, z malo kritične analize". Mediji v lasti države so bili jasno na strani vladajoče koalicije, medtem ko so se tudi posamezni komercialni mediji jasno postavili bodisi na stran vladajoče koalicije bodisi opozicije.

Izjema so bili morda internetni mediji, ki so ponujali platformo za "pluralistično razpravo, usmerjeno k vsebinskim vprašanjem," so še ocenili opazovalci ODIHR.

Orbanova stranka Fidesz je na nedeljskih parlamentarnih volitvah požela prepričljivo zmago; v parlamentu bo imela kar dvotretjinsko večino - 133 od skupno 199 sedežev. To bo za Orbana tretji zaporedni mandat, sicer pa četrti na čelu madžarske vlade.

Na drugem mestu je skrajna desna stranka Jobbik, ki bo imela 26 poslancev, tretji pa so socialdemokrati z 20 sedeži. V parlament sta se uvrstili še leva Demokratična koalicija z devetimi poslanci in okoljska stranka LMP, ki bo imela osem sedežev.