c S

Začetek procesa proti Cosbyju zmotila razgaljena aktivistka

10.04.2018 07:29 Philadelphia, 09. aprila (STA) - Na sodišču v Philadelphii se je danes začelo ponovljeno sojenje ameriškemu komiku Billu Cosbyju zaradi spolnega nadlegovanja. Začetek procesa je zmotila goloprsa aktivistka, ki je ob prihodu Cosbyja na sodišče skočila predenj in ga oklicala za posiljevalca. Proces so potem prekinili zaradi dvoma v enega od porotnikov.

"Mister Cosby, posiljevalec," mu je vzklikala. Besedo posiljevalec je imela napisano tudi na prsih. Praktično takoj so jo prijeli policisti in odpeljali. Cosbyja so vrnili v avtomobil, kjer je moral počakati, da se je položaj umiril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred sodiščem v Norristownu, predmestju Philadelphije, v katerem živi tudi Cosby, se je ob začetku procesa zbralo tudi več njegovih nasprotnikov in podpornikov. Vsi so zahtevali pravico - eni za Cosbyja, drugi za njegovo domnevno žrtev Andreo Constand, ki naj bi jo Cosby leta 2004 spolno zlorabil.

Prvo sojenje 80-letnemu Cosbyju se je junija lani končalo brez razsodbe. Ker se porota ni uspela poenotiti glede sodbe, je sodnik proces razveljavil. Na ponovljenem sojenju je zdaj zbrana nova porota, Cosby pa ima tudi novega branilca.

A že takoj na začetku je prišlo do novega zapleta. Obramba je izrazila dvom v nepristranskost enega od porotnikov, nakar se je sodnik odločil za preložitev obravnave. Kdaj se bo nadaljevala, sodnik ni določil, poroča dpa.

Cosby je v treh točk obtožen nedostojnega napada z oteževalnimi okoliščinami. Za vsako točko je bilo zgroženih do deset let zapora. Igralec, ki je v 80. letih postal svetovno slaven s svojim "šovom Billa Cosbyja", vse obtožbe zavrača.