c S

Komisar ZN za človekove pravice poziva k ukrepanju zaradi kemičnih napadov

10.04.2018 07:10 Ženeva, 09. aprila (STA) - Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Raad al Husein je danes pozval Varnostni svet Združenih narodov, naj po zadnjih poročilih o uporabi kemičnega orožja v Siriji končno ukrepa. Posredno je tudi kritiziral Rusijo, ki da zlorablja pravico do veta.

"Nekatere zelo močne države so neposredno vpletene v konflikt v Siriji, pa kljub temu so popolnoma neuspešne pri tem, da bi ustavile to zlovešče nazadovanje nazaj k prosti uporabi kemičnega orožja," je dejal Husein.

"Po desetletjih, ko smo že mislili, da smo uporabo kemičnega in biološkega orožja uspešno prepovedali, zdaj svet zgolj opazuje, ko uporaba tega orožja v Siriji postaja nekaj normalnega," je še dejal in opozoril, da bi bile posledice take drže lahko daljnosežne in bi jih lahko čutili še desetletja.

"Verbalno obsojanje povsem jasno ne zadostuje," je še dejal visoki komisar ZN pred za danes napovedanim zasedanjem VS ZN o Siriji. Svet ni ponudil ničesar, razen praznih besed in paraliziranega VS ZN, je dejal.

"Svet - še posebej pa stalne članice VS ZN - se morajo zbuditi in to hitro," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Husein.