c S

Bančna preiskovalna komisija DZ bo predvidoma zaključila delo

10.04.2018 09:35 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, bo danes predvidoma zaključila z delom. Z njenim končnim poročilom se bo predvidoma ta mesec seznanil še DZ.

Komisija, ki preiskuje vzroke in odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, je zaslišanja začela spomladi 2016. Sprva se je posvetila ugotavljanju smotrnosti nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke, nato dogajanju v NLB in Novi KBM. Zaslišala je nekdanje finančne ministre in predsednike vlad ter nekatere vidne predstavnike bank.

Prav tako je komisija raziskovala ozadja nekaterih nasedlih projektov, ki so padli v bančno luknjo. Tako je predsednika uprave DZS Bojana Petana spraševala, zakaj so banke prenesle terjatve do njegovega podjetja na DUTB, ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanji prvi mož gradbenega podjetja Energoplan Zlatko Sraka sta pojasnjevala financiranje projekta Stožice, zaslišati pa je želela tudi nekdanjega vodjo SCT Ivana Zidarja, a se vabilu ni odzval.

Logar je vmes večkrat opozoril na težave pri pridobivanju dokumentov, predvsem iz NLB.

Komisija je po zaslišanjih akterjev, povezanih z delovanjem Factor banke in Probanke, pripravila že tudi prvo delno vmesno poročilo. To je novembra predlani v DZ dobilo široko podporo. V njem je komisija izpostavila slabe bančne prakse, za katere so po njenem odgovorne uprave in nadzorni sveti, pa tudi bančni regulator.

DZ je takrat soglašal tudi s predlogom komisije, naj se vmesni poročili, javni in zaupni del, skupaj z vsemi prilogami kot naznanitev suma storitve kaznivih dejanj posredujeta nacionalnemu preiskovalnemu organu, specializiranemu državnemu tožilstvu in ministrstvu za notranje zadeve.

To je že druga parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z bančno luknjo. Prva je pod vodstvom Marka Pogačnika (SDS) delovala v prejšnjem sklicu DZ, a zaradi predčasnih volitev ni končala svojega dela.

Tudi tokrat bi se zaradi odstopa predsednika vlade Mira Cerarja kaj lahko zgodilo, da komisiji ne bi uspelo zaključiti z delom, a je načelni dogovor v DZ vendarle tak, da bodo poslanci pred volitvami na izrednih sejah obravnavali tudi končna poročila treh parlamentarnih preiskovalnih komisij. Že danes bosta tako na vrsti tudi končni poročili o naložbi v blok Teš 6 in o zlorabah v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic.