c S

Na volitvah na Madžarskem prepričljivo zmagal Orban

09.04.2018 12:56 Budimpešta, 09. aprila (STA) - Na nedeljskih parlamentarnih volitvah na Madžarskem je prepričljivo zmagala vladajoča stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, ki bo v parlamentu imela dvotretjinsko večino. Več opozicijskih vodij je zaradi volilnih izidov odstopilo. Orban prejema čestitke desnice iz vse Evrope, Bruselj pa poziva Budimpešto, naj brani skupne vrednote.

Orban je v nedeljo pozno zvečer razglasil "zgodovinsko" zmago na volitvah. "Zmagali smo," je sporočil privržencem. "Dragi prijatelji, za nami je velika bitka, zagotovili smo si zgodovinsko zmago - dobili smo priložnost, ustvarili smo priložnost, da zaščitimo Madžarsko," je dodal.

To bo za Orbana tretji zaporedni mandat, sicer pa četrti na čelu madžarske vlade.

Fidesz je osvojil 133 sedežev v 199-članskem parlamentu in s tem dvotretjinsko večino. Ta bo Orbanu omogočila spreminjanje ustave in sprejemanje ustavnih zakonov.

Na drugem mestu je skrajna desna stranka Jobbik, ki bo imela 26 poslancev, tretji pa so socialdemokrati z 20 sedeži. V parlament sta se uvrstili še leva Demokratična koalicija z devetimi poslanci in okoljska stranka LMP, ki bo imela osem sedežev.

Po podatkih volilne komisije je bila udeležba 69,26-odstotna, kar je sedem odstotnih točk več kot na volitvah leta 2014.

Po objavi prvih izidov je odstopilo več voditeljev opozicijskih strank, ki so prišle v parlament. Najprej je odstopil vodja Jobbika Gabor Vona. "Cilj Jobbika - zmaga na volitvah in spremembe v vladi - ni bil dosežen," je poudaril ob odstopu.

Odstop je ponudil tudi sopredsedujoči LMP Akos Hadhazy, ki pa, kot je dejal, ne bo vrnil poslanskega mandata. Odstop je prav tako ponudilo predsedstvo socialdemokratov. Njihov vodja Gyula Molnar je dejal, da je stranka ugotovila, da je to volja volivcev ter da se čuti odgovornega za izid volitev.

Orban je v predvolilni kampanji volivce nagovarjal predvsem z begunsko problematiko in obljubami, da bo "Madžarsko ohranil madžarsko". "Te volitve so pokazale, da je bila begunska problematika as Fidesza. V trenutnih razmerah na Madžarskem migracije prevladajo nad vsemi ostalimi vprašanji, od korupcije do zdravstva," je ocenil politični analitik Andras Biro-Nagy.

Ob tem je analitik opozoril, da bodo morali resno vzeti napovedi Orbana v govoru 15. marca. V njem je dolgoletni premier napovedal "moralne, politične in pravne ukrepe" proti nasprotnikom po volitvah, s čimer je vzbudil strah, da bo po volitvah zatrl opozicijo.

Zagovornica slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Erika Köles Kiss je v odzivu menila, da bo nova madžarska vlada manjšini v pomoč pri uresničevanju njenih načrtov. Kot je še ocenila za STA, je Orbanova vlada v zadnjih osmih letih marsikaj naredila za manjšine oz. narodnosti na Madžarskem.

Erika Köles Kiss, ki je bila za zagovornico v madžarskem parlamentu izvoljena kot nosilka liste slovenske narodne skupnosti, je še menila, da lahko slovenska manjšina na Madžarskem ob nadaljevanju dosedanjega odnosa Orbanove vlade do manjšine nadaljuje prizadevanja za gospodarsko okrepitev. Napovedala je še, da si bo ko zagovornica manjšine prizadevala zagotoviti možnosti za mlade, da bodo ostali doma v slovenskem Porabju in bodo sodelovali tudi na narodnostnem področju

V Bruslju se nadejajo sodelovanja z novo madžarsko vlado glede skupnih izzivov in izpostavljajo, da je obramba skupnih vrednot naloga vseh članic, brez izjeme.

Odnos med Brusljem in Budimpešto je težaven. Komisija je v minulih letih ukrepala proti Madžarski zaradi spornih potez na različnih področjih, na primer v povezavi z medijsko zakonodajo in neodvisnostjo centralne banke.

Trenutno so v ospredju nesoglasja na področju migracij. Madžarska namreč poleg Poljske in Češke odločno nasprotuje begunskim kvotam, zaradi česar je komisija lani decembra trojico napotila na Sodišče EU.

V Bolgariji, ki v prvi polovici leta predseduje Svetu EU, pa računajo na podporo in sodelovanje Budimpešte. Evropa bolj kot kdaj koli potrebuje dialog in enotnost, je ob čestitki Orbanu poudaril bolgarski premier Bojko Borisov.

Orban po zmagi na volitvah prejema čestitke desnice iz vse Evrope. Med drugim mu je čestital predsednik SDS Janez Janša, ki je tvitnil, da gre za zgodovinsko zmago za Madžarsko, Evropo in ves svobodni svet.

"Še naprej se lahko zanesete na Nemčijo kot zanesljivo partnerko pri uresničevanju programa na evropski in dvostranski ravni," pa je Orbanu sporočila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je v čestitki izpostavila dolgoletno skupno zgodovino in partnerstvo med državama.

Orbanu je čestitalo tudi več vodij skrajno desnih strank. Med njimi je vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki je poudarila, da gre za "veliko in jasno zmago". Dodala je, da so volivci znova zavrnili "spremembo vrednot in množično priseljevanje, kar spodbuja Evropska unija".

Čestitkam se je pridružila tudi največja politična skupina v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka, v kateri je tudi Fidesz. "Rad bi sodeloval z vami pri iskanju skupnih rešitev za evropske izzive," je v čestitki Orbanu in njegovi stranki na Twitterju še zapisal vodja EPP, Nemec Manfred Weber. Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP) pa je poudarila, da "vodi Orban odkrito politiko ohranjanja evropske identitete in evropskih vrednot, pri čemer Madžarska tudi gospodarsko in socialno dobro napreduje".