c S

Tudi Triglav bo povišal premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

09.04.2018 07:15 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Zavarovalnica Triglav s 1. majem spreminja premijo prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bo po novem znašala 30,79 evra. Za ta ukrep so se odločili zaradi naraščanja cen in pogostosti koriščenja zdravstvenih storitev, kar povečuje obseg plačil iz obveznega in doplačil dopolnilnega zavarovanja.

Iz Triglava so sporočili, da se je v zadnjem obdobju znesek doplačil k zdravstvenim storitvam, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje, neprestano povečeval. V preteklem letu je prišlo do povišanja plač v zdravstvu, del povišanja pa je dogovorjen tudi za letošnje leto.

Poleg tega se z uvedbo in izvajanjem programov skrajševanja čakalnih dob v lanskem in letošnjem letu povečuje obseg izvedenih zdravstvenih storitev, ki jih delno krije tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Nadalje je v teku krepitev izvajanja dodatnih zdravstvenih programov, saj gospodarska rast povečuje tudi razpoložljiva sredstva za zdravstvo, ob večjem številu izvedenih storitev pa se z letošnjim letom za pet odstotkov dvigujejo tudi njihove cene. Vse to neposredno vpliva na rast stroškov iz naslova doplačil, ki jih krije tudi prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so navedli v sporočilu medijem.

Ker dopolnilno zavarovanje krije doplačila do polne vrednosti storitev v višini od pet do 90 odstotkov, dvig cen in obsega porabe teh storitev pomembno vpliva tudi na stroške iz dopolnilnega zavarovanja. "Zavarovalnica zato prilagaja premijo prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja gibanju cen in obsegu zdravstvenih storitev s ciljem, da zagotavlja redno pokrivanje vseh škod za svoje zavarovance in hkrati zagotavlja stabilnost svojega poslovanja ter posledično zdravstvenega sistema," so zapisali.

Nazadnje je Triglav spremenil premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja februarja lani, ko so jo podražili za 0,63 evra. Danes tako premija znaša 28,99 evra. Nedavno so se za dvig cen premije odločili tudi v Vzajemni, njihova premija bo s 1. majem znašala 30,12 evra. Konec lanskega leta pa so premijo podražili v Adriatic Slovenica, ki po novem znaša 30,34 evra.