c S

Zagrebško sodišče podaljšalo mandat izredni upravi Agrokorja do 10. julija

09.04.2018 07:15 Zagreb, 06. aprila (STA) - Zagrebško sodišče za gospodarske zadeve je danes v skladu z zakonom o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih podaljšalo rok za poravnavo v postopku izredne uprave v koncernu Agrokor za tri mesece. Izredna uprava je tako dobila dodatni čas do 10. julija za reševanje največje hrvaške družbe pred stečajem.

Gospodarsko sodišče je ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca hrvaške vlade za Agrokor Fabrisa Peruška, ki je danes zaprosil sodišče za dodatni čas, da bi upniki koncerna lahko sklenili pogodbo o poravnavi. Peruško je ocenil, da so se upniki zaenkrat dogovorili o bistvenih delih poravnave, a bodo v podaljšanem roku morali soglašati tudi o končnem besedilu poravnave.

Izredna uprava, ki jo je do konca februarja letos vodil Ante Ramljak, je prevzela upravo Agrokorja 10. aprila lani z namenom, da bi v letu dni dosegli dogovor z upniki koncerna o prestrukturiranju družbe in poravnavi. Lani sprejeti hrvaški zakon o izredni upravi, ki je znan kot lex Agrokor, omogoča podaljšanje roka za dogovor na 15 mesecev ali najpozneje do 10. julija 2018.

Peruško je večkrat izjavil, da do 10. aprila namerava doseči okvirni načrt poravnave, do poteka skrajnjega roka pa tudi sklepno pogodbo o poravnavi.

S približevanjem 10. aprila so se v preteklih tednih okrepila pogajanja upnikov o načrtu poravnave. Uradnih informacij o vsebini pogovorov ni bilo. Hrvaški mediji ugibajo, da je prišlo do kompromisa vseh upnikov glede ključnih zahtev dobaviteljev trgovske verige Konzum, ko gre za višino izplačila nekaterih njihovih terjatev.

Če ne bo večjih presenečenj, naj bi načrt pogodbe upnikov o poravnavi podpisali naslednji torek, kar bo veliki korak proti končni pogodbi upnikov, ki naj bi jo sklenili do 10. julija, je danes poročal Jutarnji list na svoji spletni strani.