c S

Policijsko posredovanje v Mariboru po oceni policije strokovno, Šiško zgrožen

09.04.2018 07:15 Maribor, 06. aprila (STA) - Predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško je izrazil zgroženost nad policijskim ravnanjem, katerega posnetek je minuli teden zaokrožil po spletu in ki je bilo po njegovi oceni pretirano nasilno. V njem je prepoznaval obliko pritiska na njihove kandidate za volitve v DZ. Na PU Maribor so zatrdili, da je policija v tem primeru ravnala strokovno.

Na družbenih omrežjih je prejšnji teden zaokrožil posnetek policijskega posredovanja v Mariboru, ki naj bi bilo pretirano nasilno. Na Policijski upravi (PU) Maribor so posredovanje zoper tri osebe potrdili, uporabo telesne sile pa so vzeli pod drobnogled. Po tednu dni preverjanj so na policiji ocenili, da so "policisti svoja pooblastila in prisilna sredstva uporabili v skladu z veljavnimi zakoni in strokovnimi standardi".

V zvezi z dogodkom so na PU Maribor pojasnili, da je njihova patrulja 26. marca med izvajanjem nadzora cestnega prometa ustavila voznico osebnega avtomobila. Policisti so ugotovili, da pri sebi nima vozniškega dovoljenja, poleg tega je odklonila alkotest, zato so ji prepovedali nadaljnjo vožnjo. Kljub prepovedi je voznica vožnjo nadaljevala, zato jo je ustavila druga policijska patrulja. Tudi teh policistov ni upoštevala, zato so jo opozorili, da bodo stopnjevali svoja pooblastila.

Ker ni upoštevala prepovedi vožnje, so se odločili, da ji vozilo zasežejo, zato so njej in sopotnicama ukazali, naj izstopijo iz avtomobila. Ker ukazov niso upoštevale, je policist razbil steklo na vratih avtomobila, nato pa so jih odstranili iz vozila. Kot so ob tem poudarili na PU Maribor, "telesna sila sodi med najmilejše oblike prisilnih sredstev".

Voznico so, ker je tožila zaradi bolečin, reševalci nato odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor na zdravniški pregled. Tja so odpeljali tudi sopotnici, nato pa je v UKC prišel njun oče. Policisti so zaradi kršitev javnega reda in miru in neupoštevanja njihovih ukazov prekrškovni postopek izvedli tudi zoper njega.

Zoper voznico so sicer podali obdolžilni predlog zaradi več že opisanih prekrškov. Prav tako bodo ukrepali zoper dve mladoletni potnici, prekrškovni postopek pa so uvedli tudi zoper dve osebi, ki sta bili na kraju dogodkov. Zoper eno med drugim zaradi kršitev javnega reda in miru, zoper drugo pa zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov.

Eden od slednjih je bil očitno predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško. Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci in povzel v sporočilu za medije, ga je voznica, ki je evidentirana kandidatka njegove stranke za letošnje državnozborske volitve, med policijskim postopkom poklicala po telefonu in mu dejala, da se z otrokoma počutijo ogrožene.

Šiško se je zato podal na prizorišče dogajanja in bil priča ravnanju policistov, ki po njegovi oceni "presega vse meje zdravega razuma, gre pa tudi za kazniva dejanja, ki jih že preiskuje specializirana skupina tožilcev".

Predsednik Zedinjene Slovenije je tako v policijskem posredovanju prepoznal obliko pritiska na posameznike, ki nameravajo na listi te stranke kandidirati na letošnjih državnozborskih volitvah. Z omenjeno voznico so namreč v Mariboru ravno tistega dne želeli opraviti razgovor glede njene kandidature, a so načrtovani razgovor preprečili policisti, po njegovih informacijah namerno.

Kot je Šiško še dejal za STA, policija ni imela nobenega razloga, da bi se na kakršen koli fizičen način lotila obeh mladoletnih hčera. Zaradi tega, kar so naredili s 15-letno hčerko, bi jih bilo treba ne le odpustiti, ampak "poslati v zapor", je dejal. Dodal je, da je nad ravnanjem policije zgrožen, in napovedal, da bodo zahtevali odgovornost vseh vpletenih.