c S

ZDA z novimi sankcijami proti Rusiji, tudi proti več oligarhom

09.04.2018 07:15 Washington, 06. aprila (STA) - ZDA so danes naznanile nove obsežne sankcije proti Rusiji, ki vključujejo več deset posameznikov in podjetij. Med njimi je sedem oligarhov, ki naj bi bili blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Washington sprejetje ukrepov utemeljuje s "škodljivim delovanjem Rusije po svetu". Moskva je sankcije označila za nov udarec odnosom med državama.

"ZDA sprejemajo te ukrepe v odgovor na nadaljevanje vse bolj predrznega vzorca škodljivega delovanja po svetu," po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnjujejo v Washingtonu. Med tovrstna dejanja Rusije štejejo "okupacijo ukrajinskega polotoka Krim, spodbujanje nasilja na vzhodu Ukrajine, podporo režima sirskega predsednika Bašarja al Asada in škodoželjno kibernetsko dejavnost".

V največji meri pa gre za odziv na prizadevanja Rusije, da bi "spodkopala zahodne demokracije", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal neimenovani predstavnik ameriške administracije.

Vsega skupaj je administracija predsednika Donalda Trumpa uvedla sankcije proti sedmim ruskim oligarhom, ki naj bi glede na trditve Washingtona igrali ključno vlogo v politiki Kremlja. Zadevajo tudi 12 podjetij v njihovi lasti ali pod njihovim nadzorom, 17 visokih vladnih predstavnikov in državno podjetje, ki trguje z orožjem.

Med prizadetimi oligarhi so med drugim lastnik proizvajalca aluminija Rusal, Oleg Deripaska, Putinov zet Kiril Šamalov in tajkun Sulejman Kerimov, ki ga v Franciji preiskujejo, ker naj bi v državo prinesel več kovčkov z gotovino v vrednosti več milijonov evrov.

Med ostalimi tarčami sankcij so še direktor energetskega velikana Gazprom Aleksej Miller, notranji minister Vladimir Kolokolcev, in generalni sekretar ruskega varnostnega sveta Nikolaj Patrušev.

V Washingtonu še poudarjajo, da sankcije niso usmerjene proti ruskemu narodu. "Želimo si boljših odnosov z Rusijo, kar pa je mogoče zgolj s spremembo obnašanja Rusije," še sporočajo ZDA.

Finančni minister Steven Mnuchin je danes dejal, da so ukrepi uperjeni proti tistim, ki imajo "koristi od ruskega skorumpiranega sistema", saj deluje ruska vlada v korist oligarhov, poroča britanski BBC.

Rusko veleposlaništvo v ZDA je v odzivu ocenilo, da so nove ameriške sankcije uperjene proti ruskemu ljudstvu in da pomenijo nov udarec rusko-ameriškim odnosom. V sporočilu na Facebooku so dodali, da so sankcije izraz želje ZDA, "da bi razdelile rusko družbo". "A jim ne bo uspelo. Pod zunanjimi pritiski se je država vedno strnila okoli svojega voditelja," so izpostavili po poročanju AFP.

Rusko zunanje ministrstvo je medtem v izjavi za javnost napovedalo odločno ukrepanje. "Ne ta ne katerikoli drug napad na Rusijo ne bo minil brez odločnega odgovora," so navedli po poročanju AFP.

Zapisali so, da v Washingtonu, potem ko 50 predhodnih paketov sankcij ni dalo rezultatov, nadaljujejo politiko ustrahovanja z zavrnitvijo vizumov, grožnjami ruskim podjetjem ter zamrznitvijo premoženja. "A pri tem pozabljajo, da gre pri zasegu zasebne lastnine in denarja za krajo," so dodali. Po prepričanju Moskve vstopajo ZDA s temi sankcijami v skupino držav, ki so "sovražno naperjene do tržnega gospodarstva in svobodne ter poštene konkurence".

"Washingtonu svetujemo, da se čim prej znebi utvare, da je mogoče z nami voditi dialog ob uporabljanju jezika sankcij," so zaključili.

Predsednik ruske dume Vjačeslav Volodin medtem meni, da je cilj sankcij oslabitev Rusije in njenega gospodarstva. Direktor Gazproma Miller pa je dejal, da njegova uvrstitev med sankcionirane kaže na to, da "dela tako, kot je treba".

ZDA so sicer niz novih sankcij proti Rusiji uvedle že 15. marca, in sicer zaradi vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 in kibernetskih napadov. Ukrepi so doleteli 19 posameznikov in pet ruskih pravnih oseb.

Današnji novi ukrepi so bili sprejeti sredi diplomatske krize, v katero so se zapletle zahodne zaveznice in Rusija glede zastrupitve nekdanjega ruskega dvojnega agenta v Veliki Britaniji s kemičnim strupom.