c S

Sanchez znova kandidat za predsednika Katalonije

09.04.2018 07:15 Barcelona, 07. aprila (STA) - Po izpustitvi katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta iz pripora v Nemčiji se je v parlamentu te pokrajine začel nov poskus za oblikovanje regionalne vlade. Predsednik parlamenta Roger Torrent je kot kandidata za predsednika vlade znova predlagal Jordija Sancheza, ki je sicer v priporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sanchez je trenutno tisti, "ki ima največjo podporo vseh političnih sil" v katalonskem parlamentu, je na Twitterju sporočil Torrent po dveh dneh posvetovanj med strankami.

Termina za sklic seje parlamenta, na kateri bi izbirali novega predsednika, Torrent zaenkrat še ni sporočil. Šlo bo sicer že za četrti poskus, da bi oblikovali regionalno vlado po predčasnih volitvah 21. decembra lani, še poroča dpa.

Doslej so zaradi posredovanja španskega pravosodja že spodletele tri kandidature - Puigdemontova, prva Sanchezova in kandidatura nekdanjega tiskovnega predstavnika zagovornikov neodvisnosti Katalonije Jordi Turull.

Sanchez sicer že skoraj šest mesecev sedi v preiskovalnem zaporu. 53-letnemu nekdanjemu voditelju organizacije ANC, ki si prizadeva za neodvisnost Katalonije, je sodišče marca enkrat že zavrnilo prošnjo po izredni izpustitvi iz zapora, da bi ga lahko v parlamentu izvolili za predsednika.

Predsednika namreč v odsotnosti kandidata ni mogoče izvoliti. To je konec januarja poudarilo špansko ustavno sodišče v primeru kandidature Puigdemonta, ki je bil takrat v izgnanstvu v Belgiji. Podporniki neodvisnosti zdaj upajo, da se bo odločitev španskega pravosodja spričo novih okoliščin spremenila, še navaja dpa.