c S

Nemčijo ob koncu tedna pretresel napad s kombijem v Münstru

09.04.2018 07:10 Münster, 08. aprila (STA) - Nemčijo je v soboto pretresel napad s kombijem v univerzitetnem mestu Münster na zahodu države, ki je zahteval dve smrtni žrtvi in več kot 20 ranjenih. Policija je v preiskavi po napadu zaenkrat ugotovila, da napad ni imel političnega ozadja, napadalec pa ne pomagačev. Napadalec je bil v preteklosti že znan policiji zaradi manjših prekrškov.

Kot so sporočili s tožilstva v Münstru, so v mestu proti sobotnemu napadalcu, ki si je na koncu sodil sam, potekali trije postopki, v mestu Arnsberg pa še eden. Vsi postopki so bili v letih 2015 in 2016 in so jih prekinili. Šlo je za grožnjo, poškodovanje tuje lastnine, pobeg po prometni nesreči ter goljufijo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je po preiskavi štirih stanovanj napadalca, dveh na vzhodu Nemčije in dveh v Münstru, tudi sporočila, da ni dokazov, da bi šlo za politično dejanje. "Včeraj popoldne in vso noč smo preiskovali stanovanja napadalca. Prve ugotovitve so pokazale, da ni nobenih dokazov o političnem ozadju. Motiv in vzrok sta zgolj pri samem napadalcu," je dejal predstavnik münstrske policije Hajo Kuhlisch.

Kraj napada so v nedeljo med drugim obiskali nemški notranji minister Horst Seehofer in premier nemške dežele Severno Porenje-Vestfalija Armin Laschet ter tamkajšnji nadžupan Markus Lewe.

Seehofer je dejal, da je bil napad v Münstru "strahopeten in brutalen" zločin. Dodal je, da je prišel v Münster v znak solidarnosti in sočustvovanja celotne nemške vlade, "še posebej zvezne kanclerke". Policiji, varnostnim silam in reševalcem se je zahvalil za "absolutno profesionalno" delo. Pohvalil je tudi nemške medije za ustrezno poročanje. Popolna varnost ni mogoča, a storiti je potrebno vse, da se podobno zločini ne bi dogajali v prihodnosti, je še dejal.

Laschet je povedal, da sobota ni bila "samo grozljiv in žalosten dan za ljudi v Münstru", ampak za celotno Severno Porenje-Vestfalijo in Nemčijo. Tudi on je pohvalil preudarnost in solidarnost meščanov Münstra po napadu. "Ta posebna izkušnja Münstrčanov z mestom miru" bi morala doseči tudi tiste, ki so "nemudoma prek Twitterja ali kjer drugje začeli ščuvati", je še dejal in dodal, da je za žrtve in njihove sorodnike vera storilca postranska stvar.

Seehor in Laschet sta nato skupaj z notranjim ministrom Severnega Porenja-Vestfalije Herbertom Reulom in Lewejem na kraju dogodka v spomin na smrtni žrtvi položila cvetje. Reul je še dejal, da bo preiskava najverjetneje trajala "še ure in dneve".

Sobotni napad s kombijem je zahteval dve smrti žrtvi, nato si je sodil še napadalec. V napadu je bilo ranjenih več kot 20 ljudi, od tega šest huje. Ob tem je policija v nedeljo sporočila, da se zdravstveno stanje tistih, ki so življenjsko ogroženi, v noči na nedeljo ni spremenilo. Koliko natančno jih je v smrtni nevarnosti, niso navedli.

Napad je izvedel 48-letni Nemec iz Münstra, ki naj bi prebival v bližini kraja napada. Policija je tudi identificirala smrtni žrtvi, gre za 51-letno žensko iz Lüneburga in 65-letnega moškega iz nemškega mesta Borken. Policija je tudi sporočila, da med preiskavo stanovanja napadalca niso našli nobenega pravega orožja.

Sporočila je še, da obstajajo indici, da je napadalec deloval sam in ni imel nobenih pomagačev. Preverili so namreč navedbe prič, da naj bi iz kombija izskočili dve osebi in pobegnili.

Münster je eno pomembnejših univerzitetnih mest v Nemčiji. Skupaj ima okoli 300.000 prebivalcev, od tega okoli 50.000 študentov. Središče mesta velja za živahno, s številnimi bari, restavracijami in kulturnimi znamenitostmi.