c S

V napadu na Vzhodno Guto domnevno uporabljeno kemično orožje

09.04.2018 07:20 Damask/Moskva/Washington, 08. aprila (STA) - Sirska vojska naj bi v napadu na enklavo Vzhodna Guta po navedbah človekoljubnih organizacij uporabila kemično orožje, pri čemer je po zadnjih podatkih umrlo 48 ljudi. ZDA in nekatere druge zahodne države so napad obsodile, Sirija in Rusija pa sta zavrnili obtožbe. Sirski režim in uporniki so medtem dosegli dogovor o odhodu slednjih iz Dume.

Kot so v nedeljo sporočile bele čelade, je v soboto zvečer helikopter nad Dumo odvrgel bombo s kemičnim orožjem. Po zadnjih podatkih je napad, v katerem je bil po njihovih besedah uporabljen klor, zahteval najmanj 48 smrtnih žrtev. 42 ljudi so našli mrtvih na njihovih domovih, šest pa jih je umrlo med zdravljenjem. V bolnišnice so prepeljali še okoli 500 ljudi, ki so imeli simptome, značilne za izpostavljenost kemični snovi.

Neodvisni viri poročil o napadu s kemičnim orožjem še niso potrdili. Tudi Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu tega še ni potrdil.

ZDA so domnevni napad ostro obsodile in sporočile, da te navedbe še preučujejo. "Če bodo potrjene, so te navedbe grozljive in zahtevajo takojšen odgovor mednarodne skupnosti," je poudarila tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Heather Nauert.

"Sirski režim Bašarja al Asada in njegovi podporniki morajo odgovarjati, morebitne prihodnje napade pa je treba takoj preprečiti," je povedala. Če se bodo domnevne izkazale za pravilne, bo morala zaradi svoje "neomajne podpore" sirskemu režimu del odgovornosti prevzeti tudi Rusija.

Ameriški predsednik Donald Trump je napad označil za brezobzirnega. "Številni mrtvi, vključno z ženskami in otroki, v brezobzirnem kemičnem napadu v Siriji," je zapisal na Twitterju. Zapisal je, da so ruski predsednik Vladimir Putin, Rusija in Iran odgovorni za podpiranje Asada, ki ga je označil za žival. "Treba bo plačati visoko ceno," je poudaril.

Moskva je zanikala trditve, da bi sirski režim uporabil kemično orožje. "Takoj, ko bo Duma osvobojena upornikov, smo pripravljeni poslati ruske strokovnjake za radiološko, kemijsko in biološko obrambo, da zberejo podatke, ki bodo potrdili, da so te navedbe izmišljene," je povedal vodja ruskega centra za spravo med sprtimi stranmi v Siriji, generalmajor Juri Jevtušenko.

Tudi sirska državna tiskovna agencija Sana je navedbe o uporabi kemičnega orožja označila za neresnične. "Nekateri mediji, ki so znani po svoji podpori teroristom, so trdili, da je vojska v Dumi uporabila kemično orožje," je zapisala agencija. Tovrstna poročila so namenjena zgolj temu, da bi ovirali napredovanje sirskih sil, so še navedli.

Na obtožbe se je odzval tudi Iran, ki je zatrdil, da gre za novo zaroto proti sirskemu režimu. "Takšne obtožbe Američanov in določenih zahodnih držav so znak nove zarote proti sirski vladi in ljudstvu in pretveze za vojaško posredovanje, ki bo zagotovo zapletlo razmere v tej državi in regiji," je zapisalo iransko zunanje ministrstvo.

Turčija je obsodila domnevni napad. "Ostro obsojamo napad in močno sumimo, da ga je izvedel režim, za katerega mednarodna skupnost ve, da je kemično orožje uporabil že v preteklosti," je sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Generalni sekretar Antonio Guterres je v izjavi za javnost zapisal, da je "globoko zaskrbljen" zaradi ponovnega nasilja v Dumi. Od tam namreč poročajo o letalskih napadih in obstreljevanju, v katerih so umrli civilisti, uničena pa je bila infrastruktura, tudi zdravstvena, je naštel. Še posebej pa ga skrbijo obtožbe, da je bilo proti civilnemu prebivalstvu Dume uporabljeno kemično orožje, so ZN zapisali v izjavi. Morebitno uporabo tovrstnega orožja je označil za "odvratno".

Vse strani je pozval, naj prekinejo bojevanje in "zagotovijo humanitarni dostop do vseh ljudi, ki potrebujejo pomoč, po vsej Siriji".

Odzval se je tudi papež Frančišek, ki je dejal, da "ne obstajata dobra in slaba vojna. Nič ne upravičuje uporabe uničevalskega orožja proti nedolžnim ljudem ali narodnim skupinam". Izrazil je tudi upanje, da bodo politiki in vojaški voditelji stopili na pot posredovanja. "Samo dialog lahko pripelje do miru" je dejal papež.

Po propadu pogajanj z uporniško skupino Džaiš al Islam, ki nadzoruje Dumo, je sirski režim v petek in soboto izvedel več letalskih napadov na mesto, v katerih je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo skoraj sto ljudi.

Sana je poročala, da je skupina zaprosila za nadaljevanje pogajanj. Ta so v nedeljo tudi nadaljevali in sklenili dogovor o odhodu upornikov iz Dume v Džarablus, ki je pod nadzorom opozicije. Odšli naj bi v 48 urah. Več deset avtobusov, s katerimi bodo odpeljali pripadnike skupine, je že prispelo v mesto. V zameno bo Džaiš al Islam izpustil ujetnike, ki ji je zajel.

Duma je bilo še zadnje območje pod nadzorom upornikov v uporniški enklavi Vzhodna Guta, ki naj bi ga zdaj pripadniki skupine zapustili. Sirskemu režimu se zdaj obeta osvojitev celotne Vzhodne Gute.