c S

Facebook bo prizadete v posredovanju osebnih podatkov o tem obvestil

06.04.2018 15:31 San Jose, 06. aprila (STA) - Facebook bo svoje uporabnike, ki so bili morebiti prizadeti v posredovanju njihovih osebnih podatkov, o tem začel obveščati v ponedeljek, je v četrtek napovedala operativna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg. Kot je podjetje sporočilo Bruslju, "neprimerno deljenje" osebnih podatkov zadeva do 2,7 milijona prebivalcev EU.

"Obvestili bomo vsakogar, kogar podatki bi lahko bili posredovani podjetju Cambridge Analytica," je v pogovoru za tiskovno agencijo Bloomberg dejala Sandbergova. Sporočilo se bo pojavilo povsem zgoraj med novimi novicami na računu uporabnika.

Obenem bodo v ločenem sporočilu vidne tudi vse aplikacije, s katerimi je določen uporabnik na Facebooku povezan in na razpolago bo povsem enostavna možnost vse izbrisati, je po poročanju nemška tiskovna agencije dpa še napovedala Sandbergova.

Facebook je v sredo ocenil, da je britansko podjetje Cambridge Analytica prišlo do podatkov okoli 87 milijonov njegovih uporabnikov. Kot je danes sporočila Evropska komisija, je Facebook priznal, da je bilo med njimi do 2,7 milijona prebivalcev EU. V Sloveniji bi bili lahko zlorabljeni podatki 8226 uporabnikov, je časniku Večer odgovoril Facebook.

Podjetje naj bi osebne podatke brez privoljenja uporabnikov uporabilo v podporo kampanji za izstop Velike Britanije iz EU in predvolilni kampanji trenutnega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Ameriški spletni gigant je celotno razsežnost zlorabe podatkov v EU razkril v pismu, ki ga je v odgovor na vprašanja evropske komisarke za pravosodje Vere Jourove poslal v četrtek zvečer.

Kot je danes v Bruslju pojasnil tiskovni predstavnik komisije Christian Wigand, bodo pismo še temeljiteje preučili, je pa "že sedaj jasno, da bodo potrebni nadaljnji pogovori s Facebookom". Jourova se bo že v začetku naslednjega tedna pogovorila s Sandbergovo, je napovedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.