c S

Reprezentativni sindikati na SŽ Pavliču očitajo zavajanje glede odstopa

06.04.2018 14:20 Ljubljana, 06. aprila (STA) - Reprezentativni sindikati na Slovenskih železnicah (SŽ) so danes opozorili, da Albert Pavlič ni odstopil z vseh funkcij v podjetju. "Z medijskim spinom je zavajal zaposlene na SŽ in širšo javnost, v resnici pa ni imel namena dejansko odstopiti z vseh funkcij," so v sporočilu za javnost zapisali sindikati.

Pavlič je, kot navajajo sindikati, v sredo za Odmeve na TV Slovenija dejal, da se je odločil odstopiti z vseh funkcij, ki so mu bile zaupane s strani zaposlenih. K temu je pozval tudi sindikalista in nadzornika Silva Berdajsa, s katerim sta sicer v sporu.

Sindikati strojevodij, železniškega transporta, železniškega prometa, vzdrževalcev železniških voznih sredstev, vozovnih preglednikov in vzdrževalcev lokomotiv Moste ugotavljajo, da Pavlič ni odstopil z mesta predsednika sindikata železničarjev, saj je v evidenci Ajpesa še zmeraj vpisan kot njegov zakoniti zastopnik, v zvezi z odstopom pa tudi ni bila podana nobena pisna izjava. Prav tako ni odstopil s funkcije predsednika Zveze delavskih sindikatov Solidarnost in tudi ne kot profesionalni sindikalni zaupnik.

To po mnenju sindikatov priča o tem, da je Pavlič s svojo izjavo zgolj zavajal in da v resnici ni imel namena dejansko odstopiti z omenjenih funkcij. "Če stoji za svojimi besedami, ga pozivamo, da z omenjenih funkcij tudi dejansko odstopi in da v bodoče ne zavaja javnosti oz. zaposlenih na Slovenskih železnicah." so še zapisali reprezentativni sindikati na SŽ.

Pavliča, sicer dolgoletnega delavskega direktorja SŽ, je svet delavcev v začetku letošnjega marca razrešil s tega položaja. Povod za njegovo razrešitev naj bi bil spor z Berdajsom, in sicer, kot je pred časom poročal portal Siol, zaradi preiskave o sumu korupcije na SŽ. Lani se je namreč na podlagi anonimne prijave v družbi SŽ-Potniški promet začela policijska preiskava, kriminalisti naj bi iskali dokaze o sumih jemanja podkupnin v zameno za napredovanja znotraj družbe.

Berdajs je takrat za STA povedal le, da je Pavlič izgubil zaupanje. Pavlič pa je nekaj dni kasneje sporočil, da bo odslej vodil Sindikat železničarjev Slovenije, s čimer ne izpolnjuje več pogojev za opravljanje funkcije delavskega direktorja.