c S

Na Hrvaškem znova razburja predlog novega družinskega zakonika

06.04.2018 11:22 Zagreb, 06. aprila (STA) - V hrvaški vladni koaliciji so začeli razpravo o novi različici predloga hrvaškega družinskega zakonika, medijska objava dela vsebine načrta zakona pa je znova razvnela duhove. Najbolj sporno je določilo, po katerem zunajzakonske skupnosti ne bodo več izenačene z zakonskimi.

Hrvaški premier Andrej Plenković je lani jeseni umaknil prejšnji predlog načrta družinskega zakona. To se je zgodilo 24 ur po tistem, ko je ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić dvignila veliko prahu z objavo predloženega zakonskega določila, da par brez otrok ni družina.

Murganićeva (HDZ) se je opravičila za "napako", novembra lani pa je prestala tudi saborsko razpravo o odpoklicu, ki ga je zahtevala opozicija zaradi "šokantnega" predloga zakonika.

V novi različici zakonika ni več protislovnega določila družine, predvideva pa zmanjšanje pravic zunajzakonskih skupnosti, posebej ko gre za premoženjska vprašanja in morebitno posvojitev otrok, je danes objavil Jutarnji list.

Nekateri saborski poslanci iz največje opozicijske stranke SDP so že ocenili, da gre za nasilje nad družino kot tudi za očitno znižanje doseženih pravic istospolnih oseb. Pravice zunajzakonskih skupnosti so zagotovljene v še nekaterih hrvaških zakonih, ki jih bo treba spreminjati, če bo sprejeta objavljena različica družinskega zakonika.

Spremembe v primerjavi s prejšnjim predlogom se nanašajo tudi na pravico staršev da samostojno odločajo o izobraževanju otrok v skladu z lastnimi prepričanji. Kot predvideva nova različica, bi starši imeli pravico, da se njihovim otrokom zagotovita vzgoja in izobraževanje v skladu z njihovimi verskimi in filozofskimi prepričanji. Na Hrvaškem so že ocenili, da gre za poskus oviranja izvajanja šolske reforme, ki naj bi se jeseni začela eksperimentalno izvajati v nekaterih hrvaških šolah.

Novi predlog med drugim sprožitev postopka za ločitev staršev znova vrača na sodišče, namesto dosedanjega začetka postopka v centrih za socialno delo, ki se je pokazal kot uspešen, ker se je polovica staršev dogovorila o ločitvi brez sodišč in odvetnikov, navaja zagrebški časnik.

Hrvaška vlada je na zaprtem delu svoje četrtkove seje sprejela odgovor na zahtevo hrvaškega ustavnega sodišča za obveščanje glede sprožitve postopka sprejetja novega družinskega zakonika. Ustavno sodišče je zahtevalo obvestilo glede na to, da so sprejeli več zahtev za oceno ustavnosti družinskega zakonika.

Predsednik poslanske skupine SDP Arsen Bauk je danes dejal, da bodo z vsemi demokratičnimi sredstvi preprečili sprejetje zakonika, če bo vseboval sporna določila. Pričakovati je tudi ostro razpravo znotraj vladne koalicije, ker liberalcem iz HNS ne dišijo konservativna stališča HDZ, kakršno je zmanjšanje pravic zunajzakonskih partnerjev.