c S

Ustavna komisija o predlogu zaščite NLB v ponedeljek

06.04.2018 08:05 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Ustavna komisija DZ bo 26. marca prekinjeno sejo o tem, kako bi z dopolnitvijo ustavnega zakona dodatno zaščitila premoženje NLB pred neveljavnimi pravnomočnimi sodbami hrvaških sodišč, nadaljevala v ponedeljek. Medtem je pridobila mnenje strokovne komisije o tem, kako bi to izpeljala, pričakovati je, da bo napotilom sledila.

Predlog za dopolnitev ustavnega zakona sta pripravili SDS in NSi. Strokovna komisija v sestavi France Arhar, Rado Pezdir, Dominika Švarc Pipan, Gorazd Podbevšek in Drago Zadergal, ki jo je imenovala ustavna komisija, ga je preučila in ocenila, da v predlagani obliki neprimerno posega v poslovno odločanje NLB in v pravico neodvisnega odločanja slovenskih sodišč, del pa je vsebinsko neustrezen.

Zato je pripravila alternativni predlog, po katerem naj se vnese opredelitev t.i. izjeme javnega reda, na podlagi katere lahko NLB ter sodišča v Sloveniji in v tretjih državah zavrnejo izvršljivost hrvaških sodnih odločb.

Predlagala je tudi jasen zapis, da so odločitve hrvaških sodišč glede nekdanjih varčevalcev v nasprotju s slovenskim javnim in ustavnim redom ter z mednarodnimi obveznostmi Hrvaške ter ponovi stališče Slovenije, da NLB ni univerzalna pravna naslednica LB.

Ob tem je ocenila, da Slovenija na podlagi zakonov ali drugih aktov proti Hrvaški lahko sprejme protiukrepe, ki morajo biti skladni z mednarodnim pravom. Tako je pripravljena ali DZ ali vladi pomagati pri razmisleku in pripravi protiukrepov.

Pričakovati je, da bodo člani ustavne komisije DZ ta napotila upoštevali. To so napovedali v SD, v SMC so mnenje ocenili kot dobro popotnico za enotno politično odločitev, poslanska skupina DeSUS bo o tem govorila oz. odločala v petek.

"Besedilo, ki smo ga vložili v postopek, ni ultimat, je delovno gradivo za cel postopek odpiranja in reševanja problema odplačevanja hrvaški varčevalcev," je povedal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko ter napovedal, da bodo "vsak boljši predlog sprejeli".

V.d. predsednika NSi Matej Tonin je priznal, da so predlog zastavili "širše in bolj drzno, da bi politiko in strokovno javnost zbudili in da se o tem problemu začnemo pogovarjati". NSi bo tako po njegovih besedah sprejela stališče strokovne komisije, saj podpirajo rešitve, skladne s slovenskim in evropskim pravom. Končni rezultat tega je, da bo imela NLB jasna navodila, kako ravnati, je dodal.

"Upam, da bo mnenje strokovne komisije dobra in ustrezna popotnica tudi za politično enotno odločitev," je menila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Veseli jo, da "strokovna komisija govori isti jezik" in da je njeno mnenje enotno. V ponedeljek pa napoveduje odločanje na podlagi slišanih mnenj in argumentov.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ocenil, da so šli predlagatelji "v pravo smer". Pohvalil je strokovno komisijo, da je v tako kratkem času naredila pravi izdelek in da je bila poenotena. Napovedal je, da bodo sledili mnenju strokovne komisije.

Na prvi seji ustavne komisije o tej problematiki so navzoči ocenili, da se postopke za dopolnitev ustavnega zakona da izpeljati pred državnozborskimi volitvami. Vsi, razen Levice, so se tudi strinjali, da je nekaj proti nezakonitim ravnanjem Hrvaške treba storiti, ter da je ustavni zakon ena od poti, ki vodijo do cilja, to je zaščita državnega premoženja v obliki kapitalske naložbe v NLB.