c S

Hrvaška vztraja pri zamenjavi svojega člana uprave Nek

06.04.2018 07:17 Zagreb, 05. aprila (STA) - Hrvaško elektrogospodarstvo (Hep) vztraja pri svoji pravici, da pri imenovanju nove uprave Nuklearne elektrarne Krško (Nek) zamenja svojega dosedanjega člana. Zanika pa poročanje slovenskih medijev, da podaljšanje mandata dosedanjemu predsedniku uprave Stanetu Rožmanu pogojuje z imenovanjem novega hrvaškega člana uprave.

Skupščina delničarjev nuklearke je nameravala prejšnji teden glasovati o vnovičnem imenovanju Rožmana za predsednika uprave Neka, ki mu mandat poteče 10. aprila. Izvolitev slovenskega člana uprave, ki Nek vodi že 30 let, so imeli za formalnost, a so morali glasovanje prestaviti, ker so hrvaški solastniki potrditev 70-letnega Rožmana pogojevali z zamenjavo hrvaškega člana uprave, je danes poročalo ljubljansko Delo.

Časnik dodaja, da so hrvaški solastniki želeli doseči "vezano trgovino", ter pogojevali podporo Rožmanu z zamenjavo dosedanjega hrvaškega člana uprave, 65-letnega Hrvoja Perharića, ki mu tretji zaporedni mandat poteče konec oktobra 2019. Imena novega člana niso navedli, a so omenili, da je povezan z vladajočo hrvaško politično stranko HDZ. Slovenska stran je "kombinacijo" zavrnila.

Iz Hepa so danes za hrvaško tiskovno agencijo Hino pojasnili, da slovenskemu solastniku nuklearke Gen energiji ne oporekajo ponovnega imenovanja Rožmana, a od njega pričakujejo, da v skladu z meddržavno pogodbo ne bo obstruiral hrvaške pravice do imenovanja svojega člana uprave.

Pojasnili so, da ima Hep poslovno politiko, da bi z odhodom Rožmana imenovali novo upravo s petletnim mandatom. "Na ta način želimo v upravo elektrarne vključiti mlajši poslovno usmerjen vodilni kader," so odgovorili Hini.

Ime svojega kandidata za člana uprave niso razkrili, trdijo pa, da ima občutno boljše reference s področja nuklearne energetike, kot to zahteva meddržavna pogodba. Zavrnili so, da gre za osebo s člansko izkaznico HDZ ali kakšne druge politične stranke.

Po poročanju Dela je bil namen spremembe hrvaškega člana uprave v tem, da bi hrvaška podjetja v Neku dobila bolj donosne posle, kot so vzdrževanje, remont in posodobitev elektrarne. Navaja, da je vrednost remonta, ki se je začel prejšnji teden, ocenjena na 101 milijon evrov, približno tretjina je namenjena za storitve zunanjih izvajalcev. Med letoma 2011 in 2012 je predvidena vrednost poslov za izboljšanje varnostnih ukrepov in posodobitve nuklearke 237 milijonov evrov.

Kot dodaja Delo, naj bi za načrti hrvaških solastnikov stal hrvaški minister za varstvo okolja in energetiko Tomislav Ćorić, ki je na lanski seji meddržavne komisije za Nek izjavil, da bi morebitno izgradnjo skupnega odlagališča jedrskih odpadkov iz Krškega lahko povezali z možnostjo hrvaških podjetjih, da bi dobila več donosnih poslov z nuklearko, kot so jih doslej.

Do podobnih zapletov je prišlo tudi konec leta 2015, ko je slovenski predstavnik v dvočlanski mešani upravi Neka zavrnil podoben hrvaški predlog zamenjave Perharića, in sicer s pojasnitvijo, da niso bili izpolnjeni zakonski pogoji. Hrvaška je za člana uprave takrat predlagala bivšega direktorja kutinske Petrokemije Dragana Marčinka. V Neku so takrat izrazili pričakovanje, da "ne bo neodgovornih poskusov rušenja težko izgrajenega korektnega partnerskega odnosa, ki prinaša odlične rezultate".