c S

Na področju izvrševanja kazenskih sankcij optimistični trendi

05.04.2018 16:06 Brdo pri Kranju, 05. aprila (STA) - Minister za pravosodje Goran Klemenčič je ob današnjem dnevu Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij na Brdu pri Kranju podelil priznanja najzaslužnejšim delavcem na področju izvrševanja kazenskih sankcij. V nagovoru pa je, enako kot tudi generalni direktor uprave Jože Podržaj, izpostavil pozitivne trende v izboljšanju pogojev delovanja uprave.

Kot je poudaril Klemenčič, so razmere še daleč od tega, da bi bile popolne, vendar je treba biti optimističen. Poslovanje zavoda se je močno izboljšalo, v treh letih in pol pa so za opremo namenili 2,5 milijona evrov. "Seveda je situacija še daleč od optimalne, ampak je treba reči, da smo naredili korake naprej tako pri varnostni opremi kot voznem parku," je izpostavil minister.

Lotili so se tudi velikega problema pomanjkanja kadrov, ki pa ni posledica povečanja števila zapornikov, saj se je njihovo število od leta 2014 zmanjšalo z več kot 1500 na 1350, temveč povečanja pravic zaprtih oseb in zahtevnosti spremstev. Tako so zaposlili dodatnih 50 ljudi, kar sicer ni dovolj, a trendi so pozitivni, je dejal minister.

Še vedno tudi ni novega zapora, ampak po ministrovih besedah postopki za nov zapor v Dobrunjah in za prenovo zapora na Igu potekajo. "Zaenkrat sicer še na papirju, verjamem pa, da bodo izvedeni," je dejal Klemenčič.

Izpostavil je dvakratne spremembe zakona, za katere verjame, da so prinesle boljše pogoje dela za uslužbence uprave za izvrševanje kazenskih sankcij in hkrati tudi izpolnitev priporočil varuha človekovih pravic in mednarodnih institucij.

Spomnil je, da je s ponosom bral poročilo mednarodnih nadzornih institucij glede slovenskega zaporskega sistema. "Povedano je bilo namreč, da gre za sistem, ki je sicer kadrovsko in finančno podhranjen, ampak ima srce, z zaprtimi osebami ravna humano in ne le tako, kot to zahtevajo predpisi ampak tudi človečnost," je dejal minister.

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Podržaj je povedal, da se večkrat slišijo pripombe, da se povečujejo pravice zaprtih, položaj zaposlenih pa se slabša. "Naše aktivnosti so usmerjene v izboljšanje položaja obojih," je izpostavil in dodal, da kljub obsodbi ljudem ne smemo vzeti dostojanstva.

Poudaril je, da si ne morejo privoščiti porušenja temeljnih vrednot. To so spoštovanje, zakonitost, sodelovanje, delavnost, znanje in povezovanje. "Samo tako bodo tudi v bodoče lahko ohranjali sistem, ki je v mnogočem unikaten in tudi boljši od tistih, s katerimi si želimo primerjati," je pojasnil.

"Na naše delo moramo biti najprej ponosni sami, šele potem lahko pričakujemo, da bomo cenjeni in spoštovani tudi od drugih, zato veliko naporov vlagamo v boljšo kakovost našega dela," je dejal Podržaj.

Ob tem je dodal, da jim do želenega nivoja še marsikaj manjka, ampak so trendi, kot je povedal tudi Klemenčič, izrazito pozitivni. Zaposlili so več novih sodelavcev in izvedli številne investicije v opremo, vozni park, delovne in bivalne prostore.