c S

Odločitve ustavnega sodišča glede datuma referenduma ta teden ni pričakovati

05.04.2018 11:49 Ljubljana, 05. aprila (STA) - Odločitve ustavnega sodišča glede datuma ponovljenega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru danes ne gre pričakovati, so pojasnili na sodišču. Ustavni sodniki so sicer obravnavo pritožbe Vilija Kovačiča na sklep Državne volilne komisije (DVK), s katerim je ta za datum glasovanja določila 13. maj, začeli na današnji seji.

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Kovačič si prizadeva, da bi ponovljeno glasovanje na referendumu izvedli skupaj z državnozborskimi ali jesenskimi lokalnimi volitvami, saj bi tako po njegovih besedah glasovalo več ljudi.

S pobudo o združitvi datumov se obrnil tudi na predsednika Boruta Pahorja, a so v njegovem uradu pojasnili, da tokrat volitev v nobenem primeru ni mogoče razpisati hkrati z referendumom.

Kot so v odgovoru Kovačiču zapisali v Pahorjevem uradu, mora predsednik republike ob določitvi datuma glasovanja na volitvah v DZ spoštovati določbe ustave, zakona o volitvah v DZ in poslovnika DZ, ki natančno odrejajo, kako se določijo roki tako rednih kot tudi predčasnih volitev v DZ.

Poleg sklepa volilne komisije sicer Kovačič na ustavnem sodišču izpodbija tudi dele zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki govorijo o rokih, v okviru katerih se lahko določa datum referenduma. O tem, do česa se bo ustavno sodišče danes opredeljevalo, predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat v sredo ob predstavitvi lanskega dela sodišča ni govorila, saj gre za odprto zadevo.

Kovačič se je zoper sklep DVK pritožil tudi na vrhovno sodišče, a je to pritožbo zavrglo, ker nima pooblastila za presojanje ustavnosti in zakonitosti določitve datuma glasovanja na referendumu.