c S

Zahteva za nov sklic OZP glede Palestine

05.04.2018 07:37 Ljubljana, 04. aprila (STA) - Poslanska skupina Levice je na predsednika državnega zbora Milana Brgleza naslovila poziv za ponoven sklic seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP), na kateri bi obravnavali predlog za priznanje Palestine kot samostojne in neodvisne države. Sejo naj bi izvedli še do petkove izredne seje DZ na to temo.

Kot je izvedela STA, je Levica poziv za ponoven sklic seje OZP naslovila v skladu s členom 48a. poslovnika DZ, po katerem zdaj predsednik DZ lahko pozove predsednika OZP Jožefa Horvata (NSi), da skliče sejo odbora še do izredne seje DZ.

V kabinetu Brgleza so za STA že pojasnili, da bo predsednik DZ Horvata prosil, da sejo skliče pravočasno.

Če Horvat tega ne bo storil, bo sejo lahko sklical Brglez sam, vodil pa jo bo najstarejši podpredsednik odbora. V tem primeru bi to bila Julijana Bizjak Mlakar iz stranke DeSUS.

OZP se je danes že sestal na nujni seji, na kateri naj bi sprejeli stališče odbora glede predlaganega sklepa, da bi potem poslanci lahko na petkovi izredni seji odločali. A je bil na OZP sprejet postopkovni sklep, da odločitve ni mogoče sprejeti brez jasnega stališča vlade glede tega, ali priznanje Palestine podpira ali ne, saj da bi bil sicer sklep nezakonit.

V skladu z zakonom o zunanjih zadevah namreč sam akt priznanja sprejme DZ, vendar pa je po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ pri tem potrebno stališče vlade. V službi so tudi opozorili, da je dosedanja praksa priznavanja neodvisnosti držav potekala na predlog vlade.

Ker pa vlada z odstopom premierja Mira Cerarja lahko opravlja le še tekoče posle, je večina članov OZP danes očitno razumela, da vlada tega stališča ne more sprejeti in da stališča do petkove izredne seje DZ ne bo. Zato so sprejeli omenjeni postopkovni sklep.

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, tovrstnega mnenja ne deli in je že napovedal, da si bo prizadeval, da bi vlada vendarle zagotovila potrebno stališče in da bi DZ lahko opravil svoje delo in se opredelil do predloga priznanja Palestine. Na zunanjem ministrstvu imajo gradivo pripravljeno že dlje časa, vlada pa ga ni potrdila zgolj zaradi odstopa Cerarja, je danes po seji OZP povedal Erjavec.

Naslednje dogodke je težko napovedovati, tudi zato, ker je pet poslancev SMC podprlo omenjeni sklep, medtem ko sta bila iz te stranke proti le dva - Brglez in Izidor Kamal Shaker. Skupaj je konec poti za predlog priznanja Palestine sicer podprlo deset poslancev, šest pa jih je bilo proti.