c S

Evropski odbor za regionalni razvoj o prihodnosti kohezijski politike

05.04.2018 07:29 Ljubljana, 04. aprila (STA) - V Sloveniji je na obisku delegacija odbora za regionalni razvoj v evropskem parlamentu. S slovenskimi sogovorniki je danes govorila o prihodnosti evropske kohezijski politike ter izpostavila pomen močne kohezijske politike in njene vloge pri soočanju s prihodnjimi izzivi EU.

Na predlog evropskega poslanca Franca Bogoviča se je ministrica, ki opravlja tekoče posle, Alenka Smerkolj s sodelavci sestala z osemčlansko delegacijo evropskega odbora pod vodstvom Lamberta van Nistelrooija. Namen pogovorov je bila izmenjava mnenj in pogledov na prihodnost evropske kohezijske politike po letu 2020, so sporočili s službe za razvoj in kohezijo.

Ministrica, pristojna za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj, je predstavila temeljna izhodišča Slovenije na tem področju, ki jih je konec marca sprejela vlada. Ta naslavljajo trenutne izzive na področju temeljnega ustroja kohezijske politike in njene teže v večletnem finančnem okviru.

Smerkoljeva je navedla, da se je Slovenija opredelila do zanjo ključnih vprašanj, med drugim nedopustnost občutnega padca kohezijskih sredstev, razvojna naravnanost, izbira alokacijske metoda s poudarkom na bruto domačem proizvodu, poenostavitve izvajanja in zmanjšanje upravnih bremen ter vzpostavitev primerne kombinacije finančnih instrumentov in nepovratnih sredstev.

Glede na izkušnje v programskem obdobju 2014-2020 je vlada v izhodiščih poudarila tudi pomen pravočasne priprave normativnega okvira, ki je pogoj za takojšnje učinkovito in kakovostno izvajanje kohezijske politike v novem obdobju, je še izpostavila ministrica.

Delegacijo je danes sprejel podpredsednik DZ Matjaž Nemec ter člani odborov DZ za gospodarstvo in za zadeve EU. Srečala se je z župani posavske regije, ki so predstavili uspešno izvedene projekte, sofinancirane iz skladov EU.

Člani so si ogledali še Olimje, zvečer pa jih čaka delovna večerja z županom občine Podčetrtek Petrom Misjo in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravkom Počivalškom, so sporočili organizatorji.