c S

Kitajska ZDA odgovorila s svojim predlogom carin

04.04.2018 16:00 Peking, 04. aprila (STA) - Kitajska je danes razkrila svoj načrt uvedbe carin na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 50 milijard dolarjev. Peking bi med drugim ocarinil sojo, avtomobile in majhna letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peking se je s svojim seznamom odzval le nekaj ur zatem, ko so ZDA objavile svoj načrt uvedbe carin na kitajsko blago zaradi domnevnih kršitev pravic intelektualne lastnine in kraj tehnologije. V ZDA bo sicer sedaj sledilo obdobje za pripombe zainteresiranih deležnikov, carine pa bi lahko zaživele maja.

Največji svetovni gospodarstvi sta se zapletli v retorične spopade in grožnje, ki bi lahko prerasle v pravo trgovinsko vojno. Dogajanje pretresa tudi svetovne finančne trge.

Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva Geng Shuang je zagotovil, da je Kitajska še naprej odprta za pogovore, a so ZDA "znova in znova izpustile priložnost za pogajanja in posvetovanja". "Kakršni koli poskus Kitajsko spraviti na kolena z grožnjami in ustrahovanjem, ne bo nikoli uspel," je dodal.

Kitajsko ministrstvo za trgovino je na svoj seznam uvrstilo 106 proizvodov, vključno s kemičnimi dobrinami, zamrznjeno govedino in viskijem, ki naj bi bili ocarinjeni 25-odstotno. Dneva implementacije Peking ni napovedal.

ZDA in Kitajska sta lani ustvarili 580 milijard dolarjev menjave, sedaj pa dobri šestini tega grozijo visoke carine. Peking je sicer zaradi potez ZDA napovedal tudi postopek pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

Peking je v ponedeljek uvedel dajatve na okoli tri milijarde dolarjev vreden ameriški uvoz, med drugim uvoz svinjine, vina in sadja. To je bil povračilni ukrep za ameriško uvedbo carin na jeklo in aluminij in znak, da se Kitajska ne bo pustila stisniti v kot.

Trump je medtem danes poudaril, da ZDA niso v trgovinski vojni s Kitajsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Nismo v trgovinski vojni s Kitajsko, to vojno smo izgubili pred dolgimi leti zaradi neumnih ali nesposobnih ljudi, ki so zastopali ZDA," je zapisal na Twitterju.

"Sedaj imamo za 500 milijard dolarjev trgovinskega primanjkljaja letno in še za dodatnih 300 milijard dolarjev kraje intelektualne lastnine. Ne moremo dovoliti, da se to nadaljuje!" je še dodal.