c S

ZDA objavile nov predlog dodatno ocarinjenega kitajskega blaga

04.04.2018 09:15 Washington/Peking, 04. aprila (STA) - ZDA so objavile nov seznam kitajskega blaga, ki bi lahko bilo v prihodnje ob uvozu v ZDA dodatno ocarinjeno. Gre za uvoz v vrednosti 50 milijard dolarjev, na njem pa so elektronske naprave, deli za letala, sateliti, zdravila, stroji in druge dobrine. Peking je že napovedal povračilne ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peking je v ponedeljek uvedel dajatve na okoli tri milijarde dolarjev vreden ameriški uvoz, med drugim uvoz svinjine, vina in sadja. To je bil povračilni ukrep za ameriško uvedbo carin na jeklo in aluminij in znak, da se Kitajska ne bo pustila stisniti v kot.

ZDA so nov seznam objavile v torek, sedaj bo sledilo obdobje za pripombe zainteresiranih deležnikov in nato končna odločitev. Washington trdi, da gre za odziv na kitajske kraje intelektualne lastnine.

Na listi je okoli 1300 kitajskih izdelkov, ki bi jih lahko prizadele do 25-odstotne carine. Te bi lahko začele veljati maja.

Kitajska je potezo označila za "enostransko in protekcionistično", meni tudi, da je v neskladju z načeli Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

"To ni v interesu Kitajske, niti ZDA, še manj v interesu globalnega gospodarstva," so sporočili z gospodarskega ministrstva v Pekingu. "Kitajska stran se bo zatekla k mehanizmu razreševanja sporov pri WTO in sprejela enakovredne ukrepe proti ameriškim proizvodom v skladu s kitajskim pravom," so dodali. Povračilne ukrepe naj bi razkrili "v prihodnjih dneh".

Ameriški predsednik Donald Trump je začel težave v svetovnem gospodarstvu povzročati z uvedbo carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA. Pred temi carinami so ga svarili tako v industriji kot v lastni republikanski stranki.

V primeru Kitajske mu je splošno mnenje nekoliko bolj naklonjeno. Ameriško-kitajski poslovni svet je na primer priznal, da ameriška podjetja trpijo škodo zaradi prisilnega prenašanja tehnologije na Kitajsko, čeprav se je izrekel proti carinam. "Ameriška poslovna skupnost želi rešitve za te težave, ne le sankcij," je v izjavi poudaril predsednik sveta John Frisbie.

"Kitajska mora občutno izboljšati dostop do trga in konkurenčne pogoje za ameriška podjetja, ki prodajajo in vlagajo v določenih sektorjih na Kitajskem, a enostranske carine lahko povzročijo več škode kot koristi in storijo le malo za naslavljanje težav v zvezi s kitajskimi politikami prenosa intelektualne lastnine in tehnologije," je dodal.

Kitajska bi se lahko maščevala z uvedbo carin na ameriški uvoz letal in soje - gre za politično občutljiva sektorja, ki sta v veliki meri odvisna od ameriškega trga, navajajo strokovnjaki. Verjetno pa bo Peking najprej počakal, da se izteče 30-dnevno posvetovalno obdobje v ZDA in bodo na mizi končni ukrepi.