c S

Na referendumu bo lahko odločalo dobrih 1,7 milijona volivcev

04.04.2018 07:20 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Ministrstvo za notranje zadeve je pred ponovnim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru, ki bo 13. maja, objavilo število volilnih upravičencev. Teh je na današnji dan, ko so začeli teči roki za referendumska opravila, 1.714.117.

Državna volilna komisija (DVK) je po tistem, ko je vrhovno sodišče razveljavilo izid lanskega referenduma, ki ga je na sodišču izpodbijal pobudnik referenduma Vili Kovačič, ponovno glasovanje razpisala za 13. maj.

Roki za izvedbo referendumskih opravil so začeli teči danes, kar pomeni, da lahko tisti, ki bodo želeli vstopiti v kampanjo, DVK sporočijo organizatorja kampanje ter odprejo poseben transakciji račun. To morajo storiti najpozneje 17. aprila. Nekaj dni prej, 13. aprila, pa bo uradno stekla tudi referendumska kampanja. Ta se mora končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, torej 11. maja opolnoči.

Notranje ministrstvo pa je danes v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji objavilo število volilnih upravičencev v državi, po posamezni volilni enoti in okraju na današnji dan.