c S

OPCW na izrednem zasedanju zaradi afere Skripal

04.04.2018 07:29 Haag, 04. aprila (STA) - Izvršni odbor Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) se bo danes v Haagu sešel na izrednem zasedanju v zvezi z zastrupitvijo nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala v Veliki Britaniji. Zasedanje za zaprtimi vrati, ki se bo začelo ob 10. uri, je zahtevala Rusija, ker od Velike Britanije ni mogla pridobiti gradiva o napadu.

London odgovornost za napad pripisuje Moskvi, ki to vztrajno in odločno zanika.

V preiskavi napada sodeluje tudi OPCW. Strokovnjaki te organizacije so pred dvema tednoma v Veliki Britaniji vzeli vzorce živčnega strupa, uporabljenega v napadu. Te so nato preučili visoko priznani mednarodni laboratoriji, ki jih je izbral OPCW. Za rezultate analize naj bi potrebovali približno dva tedna, kar pomeni, da bodo najverjetneje znani v kratkem.

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi.

V stik s strupom sta najprej prišla na domačem naslovu v Veliki Britaniji. Preiskava je namreč pokazala, da so doslej najvišjo koncentracijo živčnega strupa našli na vhodnih vratih njunega doma. Oba sta še vedno v bolnišnici. Nekdanji vohun je še v kritičnem stanju, medtem ko se zdravstveno stanje njegove hčere hitro izboljšuje.