c S

Izrael prekinil dogovor z ZN o premestitvi migrantov

03.04.2018 12:58 Jeruzalem, 03. aprila (STA) - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes sporočil, da je dokončno prekinil dogovor med Izraelom in Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce (UNHCR) o premestitvi več tisoč afriških migrantov. Kot je sporočil, se je v zadnjih 24 urah intenzivno pogovarjal z notranjim ministrom in predstavniki državljanov in se odločil za prekinitev.

Glede na dogovor med Izraelom in UNHCR bi približno 16.000 migrantov preselili iz Izraela v različne zahodne države, med drugim v Kanado, Nemčijo in Italijo. V zameno naj bi Izrael za vsakega preseljenega migranta enemu migrantu podelil začasno dovoljenje za bivanje, kar je naletelo na nasprotovanje med Izraelci.

Prisotnost migrantov večinoma iz Sudana in Eritreje je postala ključno politično vprašanje v državi, navaja francosko tiskovna agencija AFP. Kaj se bo zdaj zgodilo z na tisoče afriškimi migranti v Izraelu, zaenkrat ni znano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodaja, da je Izrael konec lanskega leta napovedal, da namerava v tretje države izgnati do 40.000 afriških beguncev. Vzrok za to naj bi bile kritike prebivalcev na jugu Tel Avia. Številni migranti tam živijo v najrevnejših predelih mesta in pogosto prihaja do napetosti z domačini. Nato je prišlo do dogovora med Izraelom in UNHCR.

"Potem ko sem slišal številne komentarje glede dogovora, sem proučil stališča, ki so bila za in proti, in sem se odločil, da prekinem dogovor," je Netanjahu sporočil v sporočilu za javnost, potem ko je sprva pozno v ponedeljek javnost obvestil, da bo zadržal uveljavitev dogovora.

UNHCR je v odzivu na njegovo odločitev že sporočil, da upa, da bo Netanjahu o odločitvi še premislil. "Še naprej verjamemo v potrebo po dogovoru, v skladu s katerim bi bili obe strani zmagovalki in bi koristil Izraelu, mednarodni skupnosti in ljudem, ki potrebujejo azil, in upamo, da bo Izrael kmalu znova razmislil o svoji odločitvi," je za AFP sporočil tiskovni predstavnik UNHCR William Spindler.