c S

Bančna preiskovalna komisija DZ naj bi delo končala 10. aprila

01.04.2018 07:46 Ljubljana, 30. marca (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu bo delo predvidoma zaključila 10. aprila, je po današnji seji, na kateri je obravnavala osnutek končnega poročila, za STA povedal predsednik komisije Anže Logar iz SDS. S poročilom se bo nato predvidoma v aprilu na eni od izrednih sej seznanil še DZ.

Komisija, ki preiskuje vzroke in odgovornosti za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, je zaslišanja začela spomladi 2016. Sprva se je posvetila ugotavljanju smotrnosti nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke, nato dogajanju v NLB in Novi KBM. Zaslišala je nekdanje finančne ministre in predsednike vlad. Logar je vmes večkrat opozoril na težave pri pridobivanju dokumentov, predvsem iz NLB.

Komisija je po zaslišanjih akterjev, povezanih z delovanjem Factor banke in Probanke, pripravila prvo delno vmesno poročilo. To je sredi lanskega novembra v DZ dobilo široko podporo. V njem je komisija izpostavila slabe bančne prakse, za katere so po njenem odgovorne uprave in nadzorni svet, pa tudi bančni regulator.