c S

Makedonsko-grški pogovori o imenu Makedonije brez preboja

01.04.2018 07:46 Skopje, 30. marca (STA) - Današnji makedonsko-grški pogovori o imenu Makedonije, ki so pod pokroviteljstvom Združenih narodov potekali na Dunaju, so se zaključili brez preboja. Posrednik ZN v sporu Matthew Nimetz je po srečanju z vodjema diplomacij Makedonije in Grčije Nikolo Dimitrovom in Nikosom Kociasom dejal, da je treba razrešiti tudi še zapletena vprašanja.

"Srečanje je bilo produktivno in to me navdaja z optimizmom za prihodnost," je povedal Nimetz po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. V prihodnosti bo po njegovih besedah še več krogov pogovorov. "Rešiti je treba tudi še zapletena vprašanja," je še poudaril Nimetz.

Zunanja ministra sta se prejšnji teden na srečanju v Skopju zavzela za kompromisno rešitev spora, ki bo zagotovila mir in stabilnost ter ne bo nikogar ponižala. V obeh državah občasno sicer prihaja do množičnih protestov proti dogovoru.

Obe strani sta minuli teden druga drugi že posredovali pisne predloge rešitve. V Atenah naj bi bili najbolj naklonjeni imenoma Republika Nova Makedonija in Republika Zgornja Makedonija. Makedonska stran naj bi po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia vztrajala pri stališču, da različica, ko bi bilo ime zapisano v makedonskem jeziku in brez prevoda, ni najboljša možnost za pogovore. V Skopju so tudi dali vedeti, da so med grškim in makedonskim predlogom razlike, podrobnosti pa niso razkrili.

Nimetz je ob začetku leta predlagal imena Republika Nova Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Zgornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija in Republika Makedonija (Skopje).

Makedonsko-grški pogovori o rešitvi dolgoletnega spora so oživeli, ko je vodstvo makedonske vlade lani prevzel premier Zoran Zaev. Slednji upa, da bi bil spor z Grčijo glede uradnega imena Makedonije rešen do julijskega vrha Nata, tako da bi zavezništvo lahko razpravljalo o usodi njenega članstva. Pogoje za vstop je izpolnila že leta 2008, a zaradi nasprotovanj Aten ni bila sprejeta.

Zaradi spora Grčija blokira tudi nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).