c S

Nova začasna predsednica TI Slovenia Alma Sedlar

01.04.2018 07:46 Ljubljana, 30. marca (STA) - Redni zbor članov Transparency International (TI) Slovenia je zaradi odstopa članov upravnega odbora in zagotavljanja kontinuitete dela v četrtek glasoval o predlogu za imenovanje začasnega vodstva. Za največ šest mesecev oziroma do imenovanja stalnega vodstva s polnim mandatom so za predsednico imenovali Almo Sedlar.

Za generalnega sekretarja pa so imenovali dosedanjega vodjo projektov na TI Slovenia Sebastijana Peterko. Prav tako so potrdili poročilo za leto 2017, program dela za 2018, predloge sprememb temeljnega akta in se seznanili s poročilom nadzornega odbora, je razvidno s spletne strani TI Slovenia.

Alma Sedlar je sicer nekdanja namestnica predsednica Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Sedlarjeva, ki ni bila v najboljših odnosih s predsednikom KPK Borisom Štefanecem, je večkrat opozarjala, da je stanje v komisiji nevzdržno. V začetku marca je predsednik republike Borut Pahor po dveh javnih pozivih za novega namestnika predsednika KPK imenoval Uroša Novaka.

Vsi člani upravnega odbora so po navedbah Peterke odstopili iz osebnih razlogov, sedanje vodstvo je začasno. "Dve članici upravnega odbora sta podali odstopno izjavo prejšnji teden, kar pomeni, da ni bilo dovolj časa, da se izpeljejo postopki na način, ki bi bil zadovoljiv za društvo glede na naše poglede, ki jih izražamo pri svojem delovanju," je dejal za STA. Ravno zaradi tega se je članstvo po njegovih besedah odločilo za začasno vodstvo, saj to zagotavlja pravno zastopstvo TI. Sedlarjevo pa so povabili zaradi njenih referenc, je še dodal.

Sedlarjeva je za STA pojasnila, da je povabilo za prevzem začasne funkcije predsednice TI Slovenia sprejela z namenom, da se po odstopu članov dosedanjega upravnega odbora zagotovi kontinuiteta delovanja društva. Kot je pojasnila, bosta z začasnim generalnim sekretarjem Peterko v naslednjih dneh začela pripravljati vse potrebno za objavo javnega razpisa za novo vodstvo organizacije s polnim mandatom.