c S

Puigdemont s pritožbo na špansko vrhovno sodišče

03.04.2018 10:25 Madrid, 03. aprila (STA) - Odstavljeni katalonski voditelj Carles Puigdemont, ki je trenutno v nemškem priporu, se je pritožil na špansko vrhovno sodišče in zahteval preklic obtožb proti sebi zaradi upora in zlorabe javnih sredstev, ki jih je špansko pravosodje izdalo proti njemu po lanskoletnem referendumu o samostojnosti Katalonije, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora.

V 85-strani dolgi pritožbi Puigdemont po ponedeljkovih navedbah španskih medijev zanika obe očitani mu kaznivi dejanji in trdi, da na dan referenduma, 1. oktobra, ni bilo nobenega nasilja, kar je osnova za obtožbo o uporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pritožba, ki jo je pripravil Puigdemontov odvetnik Jaume Alonso Cuevillas, je bila vložena v imenu še dveh bivših katalonskih ministrov, Clare Ponsati in Lluisa Puiga.

Puigdemonta so pred tednom dni na podlagi evropskega pripornega naloga priprli v Nemčiji, ko se je s Finske vračal v Belgijo, kamor se je zatekel lani po razglasitvi neodvisnosti. Ni še znano, kdaj in ali bo nemško tožilstvo zahtevalo njegovo izročitev Španiji. Ponsatijeva, bivša katalonska ministrica za pravosodje, se je minuli teden predala škotski policiji v Edinburghu.