c S

Izraelske sile po protestih napadle položaje gibanja Hamas

01.04.2018 10:14 Gaza, 30. marca (STA) - Izraelske sile so danes na območju Gaze napadle tri položaje palestinskega gibanja Hamas, je sporočila izraelska vojska. Po njihovih navedbah je šlo za odgovor na poskus napada Palestincev na izraelske vojake na meji med Gazo in Izraelom, kjer so potekali protesti Palestincev. Tam je v spopadih z varnostnimi silami umrlo najmanj 11 protestnikov.

Izraelska vojska je na poskus napada na njene vojake odgovorila s streli in napadi s tanki in letali na tri položaje Hamasa, navedbe vojske povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ob izraelski meji na območju Gaze je danes protestiralo več deset tisoč Palestincev. Ob tem so izbruhnili spopadi z izraelskimi varnostnimi silami.

Ubitih je bilo najmanj 11 palestinskih protestnikov. Gre za moške, stare med 18 in 34 let, dva sta bila po navedbah izraelske vojske povezana z gibanjem Hamas. Še okoli 1100 je poškodovanih.

Pred začetkom protestov so izraelski vojaki s streli iz tanka blizu meje z Izraelom ubili palestinskega kmeta. Kot je sporočila izraelska vojska, so izraelski vojaki začeli streljati, ko sta se dva osumljenca približala varnostni ograji in se začela obnašati sumljivo.

Današnja zborovanja so začetek šesttedenskih protestov, imenovanih Veliki pohod vrnitve, ki bodo trajali do odprtja novega ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu, predvidenega za sredino maja.

Vodja političnega urada gibanja Hamas Ismail Hanija je v govoru zbranim dejal, da s protesti kljubujejo ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. "Veliki pohod vrnitve je sporočilo Trumpu. Nobenega popuščanja glede Jeruzalema, nobene alternative Palestini in nobene rešitve brez vrnitve," je sporočil.