c S

Na Cipru omilili zakonodajo glede splava

01.04.2018 10:15 Nikozija, 31. marca (STA) - Ciprski parlament je v petek potrdil spremembo kazenskega zakonika, po kateri splav v določenem obdobju nosečnosti ni več kaznivo dejanje. Ženske imajo po novem možnost prekiniti neželeno nosečnost v prvih 12 tednih, v primeru posilstva ali incesta pa do 19 tednov nosečnosti.

Spremembo so poslanci sprejeli s 33 glasovi za in osmimi proti, pet se jih je vzdržalo glasovanja. O njej so razpravljali že več let, saj ji je močno nasprotovala na otoku zelo vplivna pravoslavna cerkev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah nekaterih poslancev gre za prvi korak k popolni odpravi prepovedi splava, ki naj bi se je lotili že v kratkem. Pri tem naj bi vztrajali pri obveznem posvetovanju pred posegom, izobraževanju v šolah na temo spolnosti ter krepitvi preventivnih aktivnosti.

Doslej je bil splav na Cipru dovoljen le v izjemnih okoliščinah, recimo v primeru, ko dva zdravnika potrdita, da bi nosečnost lahko poslabšala fizično ali duševno zdravje ženske. Zakonodaja se je redko izvajala, a teoretično je še vedno omogočala kazenski pregon zdravnikov in žensk, ki so se tega lotili.

Konec lanskega leta je veliko razburjenja v javnosti povzročila aretacija ženske, ki je splavila, in zdravnika, ki je opravil poseg, potem ko je njen partner razgrajal v tej zasebni kliniki.

Konservativna poslanka Stela Kiriakidu, ki je vodila prizadevanja za omenjeno zakonodajno spremembo, je pred glasovanjem v parlamentu ponovila prepričanje, da prepoved ne zmanjšuje števila splavov, temveč so zaradi nje le bolj tvegani in nevarni. Ker ni legalne možnosti, se ženske odločajo za nezakonite posege v tajnosti, kar ogroža njihova življenja, je pojasnila.