c S

Podražitev dopolnilnega zavarovanja tudi zaradi višjih cen zdravstvenih storitev

03.04.2018 07:05 Ljubljana, 01. aprila (STA) - Zavarovalnice, ki nudijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so se v kratkem času odločile za povišanje cen premij. Višanje utemeljujejo tudi z zvišanjem cen zdravstvenih storitev. Na ministrstvu za zdravje so do take odločitve in pojasnil zavarovalnic kritični.

Zavarovalnica Vzajemna bo z majem dvignila premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 1,30 evra in bo po novem tako znašala 30,12 evra. Podražitev so v zavarovalnici utemeljili z lansko izgubo in povišanjem cen zdravstvenih storitev. Usklajene premije bodo prvič obračunali že v aprilu, saj se premije plačujejo v tekočem mesecu za naslednji mesec.

Na ministrstvu za zdravje pa ne vidijo potrebe za tako višanje premij dopolnilnega zavarovanja. Kot so navedli na STA, je zdravstvo v času krize od leta 2009 varčevalo, skupne cene zdravstvenih storitev so se znižale za 8,5 odstotka, zavarovalnice pa v tem obdobju niso ustrezno zmanjševale premij, ampak so jih povečevale. Vzajemna je avgusta lani dvignila premijo za pet odstotkov, medtem ko je v tem istem obdobju cena zdravstvenih storitev padla na raven cen iz leta 2014.

Na ministrstvu so tudi opozorili, da so v teh letih zavarovalnice porabile precejšnja sredstva tudi zato, da so si medsebojno prevzemale zavarovance. V letu 2016 so za to porabile okoli osem milijonov evrov.

Zavarovalnica Triglav je premijo zadnjič spremenila 1. februarja 2017 za 0,63 evra na sedaj veljavno mesečno premijo 28,99 evra. So pa ob tem za STA izpostavili, da stroški zdravstvenih storitev, ki jih iz naslova doplačil krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje, naraščajo kot posledica naraščajočega obsega izvedenih storitev in zvišanja cen zdravstvenih storitev v letošnjem letu. "Tako kot do sedaj bomo cenovno politiko tudi v prihodnje oblikovali v skladu s pričakovanimi trendi gibanja stroškov zdravstvenih storitev," so napovedali.

Tudi v Adriatic Slovenica so opozorili na višanje cen zdravstvenih storitev, a premije za zdaj ne bodo višali, spremljali pa bodo "gibanje škod". Premijo dopolnilnega zavarovanja so nazadnje povišali 1. decembra 2017. Pred povišanjem na 30,34 evra je osnovna premija pri Adriatic Slovenica znašala 29,34 evra.

Na vprašanje, ali bi lahko skoraj hkratno povišanje premij zavarovalnic razumeli kot kartelno dogovarjanje pri določanju cen, so na javni agenciji za varstvo konkurence odgovorili, da zakonodaja prepoveduje vsakršen stik med gospodarskimi subjekti, ki bi bodisi vplival na ravnanje konkurenta na trgu bodisi bi takemu konkurentu razkril ravnanje na trgu, za katero se je podjetje odločilo ali ki ga namerava upoštevati.

A je pri tem treba upoštevati "objektivno opravičljive faktorje", ki lahko vplivajo na morebitna povišanja cen pri vseh ponudnikih določenih storitev brez stika oziroma dogovarjanja med njimi, ko se na primer povišajo nujno potrebni in objektivni stroški pri zagotavljanju storitev oziroma ko gre za t. i. vzporedno ravnanje na trgu.

Na vprašanje, ali je oziroma bo agencija v zadevi višanja zavarovalnih premij sprožila postopek, pa so odgovorili, da potencialnih oziroma bodočih postopkov ne komentirajo, "vsekakor pa bo agencija ob ugotovljenih morebitnih nepravilnostih ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi".

STA objavlja tabelo s podatki o zadnjem višanju premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Triglav Adriatic Slovenica Vzajemna

----------------------------------------------------------------

zadnje povišanje 1.2.2017 1.12.2017 1.5.2018

----------------------------------------------------------------

stara premija (eur) 28,36 29,34 28,82

povišanje (eur) 0,63 1,00 1,30

nova premija (eur) 28,99 30,34 30,12

----------------------------------------------------------------

št. zavarovancev 359.100 277.000 850.000

Vir: Zavarovalnice Triglav, Adriatic Slovenica in Vzajemna.