c S

Puigdemont referendum o neodvisnosti Katalonije označil za začetek nove dobe

03.04.2018 07:11 Berlin, 01. aprila (STA) - Odstavljeni in v Nemčiji priprti katalonski predsednik Carles Puigdemont je natanko pol leta po referendumu o neodvisnosti Katalonije na družbenih omrežjih Twitter in Instagram poudaril, da je bil referendum oziroma "dan ljudskega dostojanstva in barbarstva policije" začetek nove dobe, "od katere ni vrnitve".

Kot je še zapisal, beseda državljanov ne more biti nikoli zločin, ob tem pa je člane odstavljene regionalne vlade označil za politične zapornike, ki pa so svobodni v duhu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Puigdemont je med drugim v soboto napovedal, da se ne namerava umakniti iz politike: "Ne bom obupal, ne bom se vdal, ne bom se umaknil pred nezakonitim ravnanjem tistih, ki so izgubili na volitvah."

Po navedbah ministrstva za pravosodje Puigdemont v zaporu nima dostopa do interneta. Lahko pa telefonira in pod nadzorom opravlja tudi videoklice. Njegova sporočila na družbenih omrežjih naj bi tako razširjali njegovi podporniki.

Puigdemonta, ki je od jeseni živel v prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji, so na podlagi evropskega pripornega naloga pred tednom dni aretirali na avtocestnem postajališču v Nemčiji. Vse odtlej je v priporu v mestu Neumünster, kjer bo ostal vsaj do odločitve pravosodja v zvezni deželi Schleswig-Holstein glede morebitne izročitve.

Danes je sicer na protestu v Berlinu okoli 400 ljudi zahtevalo njegovo izpustitev.

V Kataloniji so pred tremi meseci potekale regionalne volitve, na katerih so zagovorniki neodvisnosti znova osvojili večino poslanskih sedežev. A pokrajina, ki je vse od razglasitve neodvisnosti 27. oktobra lani pod neposrednim upravljanjem Madrida, še vedno nima delujoče vlade, saj je večina najvidnejših neodvisnosti naklonjenih politikov bodisi v priporu bodisi v tujini.