c S

Izrael zavrača pozive k preiskavi nasilja na območju Gaze

03.04.2018 07:11 Jeruzalem, 01. aprila (STA) - Izrael je zavrnil pozive k neodvisni preiskavi smrti 16 Palestincev, ki so jih v petek na območju Gaze ubili izraelski vojaki. Po besedah izraelskega obrambnega ministra Avigdorja Liebermana Izrael ne bo sodeloval z nobeno preiskovalno komisijo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pohvalil delo vojakov pri "varovanju meja", obrambni minister Avigdor Lieberman pa je poudaril, da protesti niso "festival v Woodstocku".

Lieberman je v izjavi za izraelski državni radio pozive k neodvisni preiskavi označil za "hinavske" ter poudaril, da ne bo nobene preiskovalne komisije. "Take stvari tukaj ne bo. Ne bomo sodelovali z nobeno preiskovalno komisijo," je dejal.

K neodvisni preiskavi sta med drugim pozvala generalni sekretar ZN Antonio Guterres ter visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Predvideval jo je tudi osnutek resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki ga je predlagal Kuvajt, a so ga ZDA v soboto zavrnile.

Netanjahu je danes ostre besede namenil tudi turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, ki je izraelski napad na območju Gaze označil za "nečloveškega". "Najbolj moralna vojska na svetu ne bo poslušala lekcij o moralnosti od nekoga, ki že leta nediskriminatorno bombardira civiliste," je zapisal na spletnem družbenem omrežju Twitter.

Izmenjava ostrih besed pa se med njima tu ni zaključila. Erdogan je namreč v govoru v mestu Adana na jugu Turčije, ki se je predvajal po televiziji, nagovoril izraelskega premierja. "Si okupator in obenem terorist," je dejal Erdogan. "Kar počneš zatiranim Palestincem, bo postalo del zgodovine, ki je ne bomo pozabili," je še zagrozil.

Proti protestnikom na meji med Gazo in Izraelom, ki so zahtevali pravico do vrnitve palestinskih beguncev na svoje domove v današnjem Izraelu, je izraelska vojska v petek uporabila pravo strelivo, solzivec in granate.

Po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi je bilo 16 ljudi ubitih, več kot 1400 jih je bilo ranjenih, od tega 758 s pravim strelivom. Ostale so zadeli gumijasti naboji ali pa so vdihovali solzivec.

Petek je bil najbolj krvav dan na območju Gaze v zadnjih letih. Soboto so palestinske oblasti razglasile za dan žalovanja, na isti dan so pokopali žrtve. Izraelske oblasti krivdo valijo na gibanje Hamas, ki vlada v Gazi.

Petkova zborovanja so bila začetek šesttedenskih protestov, imenovanih Veliki pohod vrnitve, ki bodo predvidoma trajali do sredine maja, ko bo Izrael praznoval 70. obletnico ustanovitve, ZDA pa bodo odprle novo veleposlaništvo v Jeruzalemu.