c S

V Italiji ogorčenje zaradi vdora francoskih carinikov v migrantsko kliniko

03.04.2018 07:11 Rim, 01. aprila (STA) - Italijo je razburil vdor francoskih carinikov v prostore italijanske humanitarne organizacije na italijanski strani meje med državama. Italijanska vlada je na zagovor v soboto poklicala francoskega veleposlanika, danes pa je tožilstvo v Torinu začelo uradno preiskavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Italijansko zunanje ministrstvo je incident, ki je napel diplomatske odnose med državama, označilo za "resen" primer in popolnoma neupravičeno ravnanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tožilstvo v Torinu je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP začelo uradno preiskavo. Preiskujejo sum zlorabe pooblastil, nasilja ter motenje posesti.

Francoski cariniki so v petek po navedbah humanitarnih delavcev zahtevali, da nek nigerijski migrant v italijanskem obmejnem mestu Bardonecchia blizu Torina opravi preizkus za droge. Ob tem so vstopili v prostore za migrante, ki jih vodi zdravstvena humanitarna organizacija Rainbow for Africa in ležijo približno en kilometer v notranjosti države.

"Francoski obmejni agenti so - oboroženi - vstopili v kliniko v Bardonecchii in prisilili migranta v test urina ter zastraševali našega zdravnika, mediatorje in odvetnike," je po navedbah britanskega BBC sporočila organizacija. Ob tem so poudarili, da so se francoski uradniki resno vmešali v delo nevladnih organizacij v italijanskih institucijah.

Francoska vlada očitke zavrača. Cariniki naj bi namreč na vlaku iz Francije v Italijo opazili moškega, ki so ga sumili tihotapljenja drog. V center za pomoč migrantom na železniški postaji naj bi vstopili z dovoljenjem z namenom opraviti test za droge, potem ko se je potnik z dovoljenjem za prebivanje v Italiji izkrcal iz vlaka. Test je bil sicer negativen.

Agenti lahko teste na postaji izvajajo v skladu z dvostranskim dogovorom iz leta 1990, še navaja Pariz.

Francoski proračunski minister Gerald Darmanin, pod katerega sodi francoska carina, se danes za incident ni želel opravičiti. Po njegovem prepričanju je šlo za nesporazum, saj francoski uradniki v skladu z dogovorom v prostore klinike lahko vstopijo, ne glede na to, da je italijanska vlada pravico do rabe prostorov dala organizaciji za pomoč migrantom.

"Če bo potrebno, bom v prihodnjih dneh obiskal Italijo in zadeve pojasnil v živo," je še napovedal.

Župan Bardonecchie Francesco Avato je poudaril, da ga je novica "zelo vznemirila", saj francoski uradniki nimajo pravice vstopa v prostore migrantske klinike. Nekdanji italijanski premier Enrico Letta je dogodek označil za "še eno napako v naslavljanju migrantskega vprašanja".