c S

Netanjahu zadržal dogovor z ZN o preselitvi migrantov

03.04.2018 07:35 Tel Aviv, 03. aprila (STA) - Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pozno v ponedeljek zadržal uveljavitev dogovora glede preselitve več tisoč afriških migrantov. Le nekaj ur pred tem je njegov urad naznanil dogovor z Združenimi narodi, v skladu s katerim bi več tisoč migrantov, ki jim je grozil izgon, preselili v zahodne države.

Glede na dogovor med Izraelom in Visokim komisariatom ZN za begunce bi približno 16.000 migrantov preselili v različne zahodne države, med drugim v Kanado, Nemčijo in Italijo. Obenem bi več tisoč pretežno Sudancev in Eritrejcev lahko vsaj začasno še naprej ostalo v Izraelu.

A kot je pozno v ponedeljek sporočil Netanjahu, se je odločil zadržati uveljavitev tega novega dogovora in znova razmisliti o njegovih določilih. Kot je pojasnil v zapisu na svojem profilu na Facebooku, se je tako odločil zaradi številnih kritik na račun dogovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vprašanje migrantov je v Izraelu postalo žgoča politična tema, pri čemer so zlasti konservativni politiki prisotnost muslimanskih in krščanskih Afričanov slikali kot grožnjo judovskemu značaju Izraela.

Dogovor med ZN in Izraelom je denimo takoj obsodila skupina prebivalcev južnega dela Tel Aviva, kjer so se naselili številni migranti, češ da gre za "sramoto za Izrael". Z njimi se bo danes srečal Netanjahu, ki je glede dogovora naletel tudi na nasprotovanje med več ministri.

Dogovor med Izraelom in ZN je sicer nadomestil predhodni načrt Izraela, da okoli 40.000 afriških migrantov iz države. Izraelski urad za migracije je še pred tem začel pozivati migrante iz Sudana in Eritreje, naj prostovoljno zapustijo državo, pri čemer je tistim, ki bi odšli do konca marca, ponudil okoli 3500 dolarjev.