c S

Turčija izdala nalog za aretacijo Gülena zaradi umora ruskega veleposlanika

03.04.2018 07:31 Ankara, 02. aprila (STA) - Turčija je izdala nalog za aretacijo muslimanskega klerika Fethullaha Gülena ter še sedmih ljudi zaradi umora ruskega veleposlanika v Turčiji leta 2016, danes piše turški časnik Haberturk. Nalog so izdali dan pred obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ankari, med katerim naj bi okrepili partnerstvo med državama.

Tedanjega ruskega veleposlanika Andreja Karlova je decembra 2016 na odprtju razstave v Ankari decembra 2016 ustrelil policist, ki tedaj ni bil na dolžnosti. Med streljanjem je vpil: "Alah je velik" ter "Ne pozabite na Alep," s čimer je namignil na vpletenost Rusije v vojno v Siriji. Napadalca je ubila policija.

Turčija trdi, da za umorom veleposlanika stoji v ZDA živeči Gülen, ki mu Ankara pripisuje tudi odgovornost za spodleteli državni udar julija 2016. Gülen vse očitke zavrača.

Nalogi za aretacijo osmerico bremenijo načrtovanja umora in kršitev ustave. Za zdaj ni jasno, ali je kateri od osmih osumljencev trenutno v Turčiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin bo na dvodnevni obisk v Turčijo prispel v torek, na programu pa ima pogovore s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in iranskim voditeljem Hasanom Rohanijem.