c S

Vrhovno sodišče zavrnilo Kovačičevo pritožbo

03.04.2018 07:50 Ljubljana, 02. aprila (STA) - Vrhovno sodišče je v petek zavrnilo pritožbo Vilija Kovačiča glede datuma ponovljenega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru. Roki za izvedbo referendumskih opravil bodo tako nemoteno začeli teči v torek.

Kovačič se je pritožil, ker si želi, da bi ponovljeno glasovanje izvedli skupaj z državnozborskimi ali jesenskimi lokalnimi volitvami, saj bi tako po njegovih besedah glasovalo več ljudi.

Vrhovno sodišče po besedah direktorja Državne volilne komisije Dušana Vučka ni dovolilo pritožbe in tudi ni odločalo o predlogu za začasne odredbe. "Če bo ustavno sodišče morebiti poseglo s svojo odločbo o zadržanju teh rokov, bomo pa morali spoštovati odločbo ustavnega sodišča, tako kot jo vedno," je za TVS dodal Vučko.

Ponovno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru bo 13. maja, v torek pa bodo stekli roki za izvedbo referendumskih opravil. Vsi, ki bodo želeli vstopiti v referendumsko kampanjo, se lahko do 17. aprila prijavijo kot organizator kampanje in odprejo poseben transakcijski račun.

Referendum je sicer potekal 24. septembra, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.